Marcelo Bielsa figurája megkerülhetetlen a futballvilágban. A Leeds Unitedet 16 év után újra a Premier League-be vezető argentin tréner ugyanis nemcsak kiváló szakvezető, hanem az „őrült zseni” archetípusa is.

Bielsa az a fickó, aki kémet küld a rivális csapat edzéseire, majd miután lebuktatják, a következő sajtótájékoztatón egy órán át ecseteli fapofával azt, hogy mennyire feltérképezte ellenfele csapatát.

A futballpálya mellett szinte csak vödörre hajlandó ülni, de mostanában inkább guggol, és mosolyogni akkor se nagyon látja az ember, ha a csapata éppen gálázik. Bielsa az, aki az edzőtáborában csak egy kis alvókamrát kér magának egy ággyal, és aki mindig a csapat hivatalos tréningszerkójában jár, még a gálaestekre is abban megy.

Bizarrabbnál bizarrabb sajtótájékoztatókat tart, a meccseken gyakran idegállapotba kerülő mester ilyenkor hosszasan, monotonul motyog maga elé spanyolul, mintha csak a Texasból Mexikóba emigrált Sheldon Coopert hallgatná az ember, angolul viszont kétévnyi albioni edzősködés után sem tud, így a tolmácsa összegzi a mondanivalóját a brit újságíróknak – meg valószínűleg a játékosainak.

Ő az az edző, akit miután megfenyeget egy szurkolói keménymag, kézigránáttal a kezében nyit ajtót,

és a legváratlanabb pillanatban képes távozni aktuális klubjától, mert épp összekapott a klubtulajdonossal. Bielsát hazájában és egyes klubjainál sokan meg nem értett hősként tisztelik, bár őt ez valószínűleg hidegen hagyja. Argentínában legó- és mesefigurába is öntötték már a mestert, míg Marseille-ben a nevével fémjelzett kék vödröket próbálták a rajongókra rásózni.

A sztori most tovább pörög, hiszen a lendületes, látványos futballt preferáló Bielsa csapata remekül rajtolt az angol bajnokságban, a kultusza pedig így még inkább nem akar a múlt ködébe veszni. Nemrég pedig egy limitált kiadású Adidas sneaker is megjelent, amelyen az ő képe látható.

Lenne a lábunkon.

Kíváncsian várjuk, érkezik-e hamarosan az egész Bielsa-tréningszett, amihez az előrendelők ajándékba mondjuk egy Adidas-logós vödröt kapnak. A karácsonyfa alatt pont el tudnánk képzelni!

Ez is érdekelhet:

Ilyen pazar lenne, ha az F1-es csapatoknak saját focimeze lenne

A Ferrarié nagyon adja. Neked melyik jön be a legjobban?

És ezt olvastad már?
Amikor megérint a prémium autózás érzése – A Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában
További cikkeink a témában