Hacsak nem valami komolyabb orvosi para áll a kellemetlen szájszag mögött, pár egyszerű trükkel megszabadulhatsz tőle. Nincs több kifogás, sem reggeli rossz lehelet – mert igen, még az is elkerülhető!

A kellemetlen szájszag ellen könnyen tehetünk: beszerezzük a megfelelő eszközöket, odafigyelünk a szájhigiéniára, meggondoljuk, mit eszünk, és hidratálunk (igen, oly sok egyéb terület mellett a kellő mennyiségű folyadék – értsd víz, nem pedig pálinka – fogyasztása a büdös szájtól is megóv).

Cseréld a fogkefét legalább háromhavonta!

A fogkefe is elhasználódik, ezért ildomos időről időre beújítani egyet. Sok márka gyárt olyan típusokat, amelyek idővel megváltoztatják színüket, ezzel figyelmeztetve arra, hogy esedékes a csere. De az ilyen komoly technológia hiányában van egy egyszerűbb módszer is: ha a fogkeféd sörtéi kezdenek a vécékefe stilójára hasonlítani, megérett a cserére.

Apropó, vécé: ha a vécé is a fürdőszobában található, vagyis ott, ahol a fogkefédet tartod, akkor gondoskodj arról, hogy az utóbbi zárt helyen (tartóban, szekrényben) legyen. Nem akarod ugyanis tudni, hányféle baktérium kerül a levegőbe minden vécélehúzáskor apró vízcseppek segítségével.

Fogselymezz a tökéletes tisztaságért!

Vannak szennyeződések, amiket a legalaposabb fogmosás sem tüntet el – ilyenkor jön jól a fogselyem. A rések közt megbúvó kajamaradéktól megszabadulva azok nem is fognak kellemetlen szagokat eredményezni. Ráadásul a fogkőképződést is lassíthatod.

Ismerkedj meg a nyelvkaparóval!

Bizony, a nyelvünk tisztítására is van már külön szerkezet, ami nyelvkaparó vagy nyelvtiszító néven fut. Ha igazán elszánt vagy, és szereted, ha a fürdőszobád tele van mindenféle műanyag kacattal, beszerezhetsz egyet, de valójában sok fogkefe hátulján vannak a nyelv tiszítására kifejlesztett szilikon alkatrészek. Sőt, az okosabb elektromos fogkeféken külön nyelvtiszító üzemmód is van. Használd!

Válassz okosan fogkrémet és szájvizet!

A kellemetlen szájszag okozói a túlszaporodó bacik, akikről viszont tudni érdemes, hogy nem kedvelik a cink tartalmú fogkrémet és szájvizet. Plusz egy fegyver a büdös száj elleni harcban!

Ha megvannak az eszközök, használd őket!

Persze nem megoldás, ha a fent említett eszközök a polcon pihennek, használni is kell őket, mégpedig rendszeresen. A fogmosás naponta két-három alkalommal ajánlott, és nyilván nem titok, hogy a reggeli és esti alkalom kötelező. A nyelvünket viszont elég naponta egyszer, lehetőleg reggel tisztítani. Az esti rutinhoz tartozzon hozzá a fogselyem, és az egészet szájvízzel teheted teljessé.

Igyál többet!

A száraz száj a rossz leheletet okozó bacik kedvence, ilyenkor érzik a legjobban magukat. Ha napközben sok folyadékot fogyasztasz, azzal sok egyéb előny mellett a baktériumok elszaporodását is megakadályozhatod.

Tedd fel a pontot az i-re megfelelő táplálkozással!

Egyértelmű, hogy a hagymafélék nem lesznek szövetségeseink a büdös száj elleni harcban, de van még néhány dolog, amire érdemes figyelni.
Az előző ponthoz kapcsolódóan: kerülj mindent, ami dehidratál, vagyis minimalizád a kávé- és alkoholfogyasztást. Ha nagyon eltökélt vagy, érdemes még csökkenteni a fehérje, a cukor és a savas ételek fogyasztását is.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában