A világ jelenleg legmagasabb épülete a Dubajban hencegő Burj Khalifa, mely 828 méteres magasságával utcahosszal vezeti a bajnokságot. Felmentünk a 124. emeletére, és ez várt ránk...

A világ jelenleg legmagasabb épületét, a Burj Khalifát 2010-ben adták át, 6 évnyi építkezés eredményeként. (Szaud Arábiában kilőtték a Jeddah Tower projektet, így ha az elkészül, 1008 méteres magasságával beárnyékolja a Khalifa világraszóló eredményeit). A torony része a belváros projektnek, ami mintegy 20 milliárd dollárból épül, 2 km2-nyi területen, Dubaj belvárosában. Elképesztő, milyen gyorsan fel lehet venni a fonalat, ha van pénz. Ebbe a városba 1950-ben vezették be az elektromos vezetékeket és a telefont, ma pedig a világ legmodernebb városa épül itt, gőzerővel, mindezt úgy, hogy 25 évvel ezelőtt így nézett ki:

A város fejlődése 1966 után indult meg igazán, amikor olajat találtak a környéken, 1971-ben a hét emirség megalapította az Egyesült Arab Emirségeket, majd pedig a pénzbőség berántotta a beruházásokat. 1975-ig megnégyszereződött a lakosság száma, elsősorban pakisztáni és indiai munkaerő áramlott a térségbe, mára pedig Dubaj az Egyesült Arab Emirségek legnépesebb városa, lakosainak száma meghaladja a 2 milliót, a helyi lakosság aránya azonban mindössze 10-15%. A többiek a környező országokból betelepült gazdasági bevándorlók (akik szépen felépítették a várost az elmúlt 40 évben), nagyrészt indiaiak, pakisztániak, bangladeshiek vagy filippínók, illetve néhány százalék újkori vendég Európából (leginkább britek) és Amerikából.

A belváros projekt a 2000-es évek elején indult, párhuzamosan olyan nagyszabású beruházásokkal, mint a Pálma szigetek, vagy a Világ-szigetek. A város a 90-es évektől az egyre csökkenő olajkészleteik miatt folyamatosan helyez egyre nagyobb fókuszt a turizmusra, és továbbra is a térség elsőszámú kereskedelmi központja. Jelenleg gazdaságának már kevesebb, mint 10%-át adják az olajbevételek, a látványberuházások pedig tízezres fordulaton pörögnek, hogy a 20 évre elegendő olajkészletek elapadása után a gazdaság függetlenülni tudjon a fekete aranytól.

A Burj Khalifa építése 2004-ben kezdődött, Adrian Smith tervei alapján, formáját iszlám építészeti jegyeken felül a pókliliom virág ihlette. Eredetileg Burj Dubai lett volna a torony neve, de kifutottak a pénzből Dubajban, így a szomszédos Abu-Dhabi segítette ki a beruházást, a nevét viszont az alku értelmében Khalifára változtatták. A kivitelezést az 1997-ben megalapított EMAAR vállalatóriás végezte, amely az egész belváros projektet is jegyzi, és azóta a világ számos országában jelen vannak gigaberuházások mentén.

Pár izgalmas szám és tény a Burj Khalifa építésével kapcsolatban

- A torony magassága 828 méter, ezzel jelenleg messze rekorder
- A Khalifa teljes területe 334.000 m2
- Összesen 160 emelet található benne
- A fő tartószerkezetet, amely 192 db tartópillérből áll, 50 méter mélyre ásták
- A teljes építkezéshez 330.000 m3 betont, 39.000 tonna betonacélt használtak fel
- Összesen 22 millió munkaóra alatt épült fel, napi 12.000 ember melózott az ügyön
- A legmagasabb pontján 1,2 méteres kilengéssel bír

Az épület mellé egy szökőkutrendszert is terveztek, hogy legyen mit nézni félóránként, amikor futnak este a ledfények is a Khalifán. A vízsugarak diszrét 150 méteres magasságig csapnak fel, és zenére komponált műsorokat láthatunk közben. Itt például Michael Jackson Thriller c. számát láthatjuk megszökőkutasítva:

Mi található az épületben?

- A torony össze van építve a világ legnagyobb plázájával, a Dubai Mall-lal, így gyakorlatilag az alagsorában mindent megvehetsz a világon, ami csak létezik. Tényleg. Nem hiszed? Akkor ellenőrizd le saját szemeddel, mi van a plázában.
- Az első 37 emeleten az ARMANI HOTEL négyzetmétereit vehetjük szemügyre
- A 38-39 emeleteken még mindig az ARMANI HOTEL exkluzív lakosztályait találjuk
- A 19-108 emeleteken apartmanok, lakások, studiók találhatóak (Residenses)
- Csak semmi pánik, a 76. emeleten azért van egy uszoda, ha csobbannánk egyet
- A 122. emeleten az AT.MOSPHERE fine dining éttermet találjuk, barátságos 442 méteres magasságban
- A 124-125 emeleteken az AT THE TOP kilátópontok találhatók, innen készültek a fotóink is
- A 112-154 emeleteken irodákat találunk, rossz lehet ilyen környezetben dolgozni
- A 148. emeleten az AT THE TOP SKY kilátó található, a világ legmagasabban fekvő kilátó pontja épületeket tekintve. 555 méter. Ötszázötvenöt.
- A 144. emeleten egy szórakozóhelyet találunk, hogy legyen mit megbánnunk eggyel később
- A 158. emeleten egy mecset is befért, hogy a felhők felett lehessen imádkozni

Igazi turistalátványosság a javából, általában tele is van, nem annyira könnyű bejutni, ahogy általában az ilyen tornyokba, így napokkal előre kell jegyet vásárolnunk, ami felnőttek esetében 125 AED (Dirham), és a helyi pénzt nagyjából 80-nal szorozhatjuk, vagyis szinte kerek 10.000 Ft-nak megfelelő összeg ellenében láthatjuk felülről, hol kezdődik a sivatag a város határain túl.

Elképesztő, ahogy az 50 emeletes monstrumok gyakorlatilag apró maketteknek néznek ki felülről, úgy érezzük, mintha a HOTEL nevű társasjátékot játszanánk, annyira eltörpülnek az épületek ilyen magasságból.

Rengeteg információ és érdekesség akad még erről az építészeti műremekről, ha van 45 perced, akkor érdemes leülni megnézni az alábbi anyagot, amit a NatGeo Mega Structures sorozatában készítettek a toronyról.

(Fotó: Donkó Péter)

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”