Emlékszel még a régi szépidőkre? Leslattyogtál a strandra, és párszáz forintért ettél egy hambit. Nem volt finom, a hús a mélyhűtőből került a forró olajba, akárcsak a sültkrumpli, amit aztán az akciós ketchupba mártogattál. Erre itt a 21. század, bekopogtat, és aljas mód felárazza a hamburgert is: jön a lilahagymalekvár, az angus marha - na meg az arany és a kaviár.

Mert most a helyzet úgy áll, hogy bizony ahhoz, hogy tiéd legyen a legdrágább burger Guiness-rekordja, mélyen zsebbe kell nyúlni, és több mint 600 ezer forintot kell elszórni az alapanyagokra.

Pont úgy, ahogy a londoni SoHoban szocializálódott holland séf és burgerfanatikus, Diego Buik is tette.

A holland fickó két év után hazatért Rotterdamba, és a helyi The Hague éttermet viszi, a londoni visszatérés után, 2015-ben pedig elnyerte a legjobb hamburgerért járó díjat is Rotterdamban. Azóta nem hivatalosan ő Hollandia Hamburger Királya.

Az egészen biztos, hogy Buik séf rajong a hamburgerekért: az előző munkahelyén 15 000 darabot adott el hat hónap alatt.

A rekorddöntő, 2300 dolláros hamburgert Diego a Nemzetközi Hamburger Napra készítette, és nagyon csúnyán behúzta vele - hivatalosan is - a világ legdrágább hamburgere címet.

És hogy mitől ilyen kiakasztóan drága a burger?

Egyrészt az aranyozott, sáfrányos briós zsemlétől. Másrészt a zsemlébe kerülő extra alapanyagoktól: az érlelt japán Wagyu és fekete Angus marhától, a libamájtól, a Hermit ginnel fúzionált homártól, a fehér szarvasgombától, a Remeker sajttól, a kaviártól, a japán aszalt gyümölcsparadicsomtól, és az ibériai sonkától.

Persze a szósz se kutya: homárból, jamaicai kék-hegyi kávéból, madagaszkári vaníliából, sáfrányból és japán szójából készül.

De a hamburger, nem csak a rekorddöntésről szólt - ha egy megrendelő kéri, Diego készen áll, hogy többet is csináljon.

A séf ezzel együtt alázatosan állítja, hogy nem ez a legízletesebb burger, amit valaha evett vagy készített. Véleménye szerint azt ugyanis a londoni Byronban szolgálják fel, kb. 18 dolláért (nem egészen 5000 forintért). Sőt, azt is hozzátette: ő maga soha nem fizetne 2300 dollár egy hamburgerért.

(fotó: Northphoto)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában