Ha tél, akkor egy dolog biztos: eljött a pulóverek ideje. A pulóverek között pedig a gyapjú a királynő, hiszen nemcsak elegáns és finom, hanem irtó meleg is. De mint a legtöbb királynővel, vele is tudni kell bánni. Különben nagyon, nagyon pórul járunk.

A Mr. Porter legújabb videójából többek közt azt tudhatjuk meg, hogyan mossuk, szárítsuk és viseljük gondját a gyapjúfelsőknek, hogyan kerüljük el a nem kívánt nyúlást és zsugorodást, valamint mit tehetünk a kibolyhozódás ellen.

Először is felejtsük el a mosógépet: helyette áztassuk langyos vízbe a gyapjúpulóvert, majd finoman mossuk át.

Érdemes gyapjúmosó szerre is beáldozni, hogy az anyag még kevesebb traumán essen át. Terítsük rá egy fehér frottírtörülközőre, hajtogassuk össze és nyomkodjuk meg – így itatjuk fel a víz egy részét –, majd fektessük ki, és hagyjuk száradni. Rendhagyó módszer, de működik.

Kicsavarni és centrifugázni nem szabad, ugyanis a szálak összetöredeznek, de a szárítógép és a radiátor is kerülendő, ahogyan a tűző nap is. A bolyhok egyszerűen eltávolíthatók: egy borotvával szépen, finoman végigmehetünk a szöveten, végül pedig egy ruhatisztító hengerrel, hogy a lehámozott szöszöket is felszedhessük róla.

A tárolás sem egyszerű: nem ajánlatos egymás után két nap ugyanazt a gyapjúfelsőt hordani, ugyanis időt kell neki hagyni, hogy szellőzzön.

Vállfán sem jó tartani őket, ahogyan dobozban vagy műanyag zacskóban sem – inkább hagyjuk szabadon, a gyapjúpulcsik közé pedig tehetünk selyempapírt, vagy hagyományos papírba is csomagolhatjuk őket. A gyapjú tényleg nagyon érzékeny anyag, így aztán nem csoda, hogy a vasalás is tilos:

ha összegyűrődött, akkor egy kis gőzzel segíthetünk a bajon. Például betehetjük a fürdőszobába zuhanyzás előtt, majd miután megszívta magát, ismét jöhet a törülközős szárítás.

Sok sikert!

Ez is érdekelhet:

A férfi egyetemes harca tovább folytatódik, csak a módszereink változtak

Egy markáns szag régen is riasztó üzenet volt a vetélytársaknak, és csábító annak, akiért igazából ez a zene szólt. A helyzet ma sem változott.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában