Ezt pedig nem olyan bonyolult bizonyítani: lapozzuk fel a korábbi focitornák fotóit, nézzük meg, milyen mezben nyomultak a franciák.

Hogy miért pont a franciák?

Mert köztudott, hogy szinte mindig nekik van a legszebb, legmodernebb, leízlésesebb szerelésük a válogatottmezőnyben. Persze ez is, mint minden, ízlés kérdése, de általános vélekedés szerint mindig ők a viszonyítási alapok. A Les Bleus mindig kap egy olyan szettet, ami akár egy exkluzív divattervező kezei közül is kikerülhetett volna.

Tavalyelőtt, vagyis 2018-ban ebben a szerelésben nyertek világbajnokságot:

Antoine Griezmann (Getty Images)
Paul Pogba (Getty Images)

De még ennél is pompább volt a 2016-os szerkójuk, amiben Eb-döntőt játszottak hazai pályán.

Dimitri Payet (Getty Images)

Semmi extra, teljesen egyszerű, mégis végtelenül elegáns, és hát el kell lőnünk a divatos szót: letisztult. És nem utolsósorban testhez álló, és a felhasznált anyagok is teljesen mások, mint például a 1998-as, Franciaországban rendezett labdarúgó-világbajnokságra kapott cuccok voltak.

Zidane zseniális volt, meg is nyerték a vb-t, de ilyet ma már ki venne fel? És ez szűk két évtizede volt. Négy évvel később sem lett jobb a helyzet, a 2002-es kollekció is hasonlóan bántóan néz ki mai szemmel: bő felső, rövid gatya.

Bixente Lizarazu (Getty Images)

Ha viszont csak egy évtizedet tekerjük vissza az idő kerekét, akkor már egy olyan felszerelést láthatunk, ami ma is megállja a helyét. A 2010-es, dél-afrikai foci-vb-n ebben játszottak a franciák:

Florent Malouda és Franck Ribéry (Getty Images)

Ez abszolút vállalható mai szemmel is, tehát valahol 2002 és 2010 között érkezett egy olyan változás, ami még nagyjából ma is tartja magát. Nem nehéz leszűkíteni ezt a nyolc évet, Zidane ismét segít.

Ez itt a 2006-os világbajnoki döntő, Franciaország az olaszokkal játszott, a mez fehér, egyértelműen szépnek mondható, de a fazonja ma már ódivatúnak hat.

Tehát bő tíz éve volt egy robbanásszerű fejlődés a mezpiacon, ami most kezdett el ismét egy egészen picit váltani. Naná, hogy ismét a franciák diktálják a tempót, és persze hogy elindult a retrósnak mondható vonal. A vb-arany után is kaptak új szerelést Griezmannék, a kék világosabb, a fazon oldszkúlabb, a szépségfaktor nagyjából konstans.

Antoine Griezmann (Getty Images)
Kylian Mbappé (Getty Images)

Hamilton csukája is érdekelhet:

Lewis Hamilton önbekötő okos cipőt villantott

Egyelőre a béta verziót teszteli húsz kiválasztott, 2020 tavaszán fogják piacra dobni a cipőt.

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában