Azt már ugye tudjuk, hogy harminc felett érdemes elfelejteni a szakmunkás bajszot és a pehelyszakállat, de ha a magasságos anyatermészet megfelelő genetikai csomaggal áldott meg, akkor a szőrzetedre nem lehet panasz.

Persze attól még lehet, hogy nem vagy maradéktalanul elégedett vele, ami nem is gond. Egy önmagára igazán adó férfi ugyanis képes meglátni a hibát önmagában, kész mindig fejlődni, egy újabb szintre lépni. Nem a tökéletesség hajszolásáról, hanem egészséges önkritikáról és önértékelésről van szó, amely hosszú távon kifizetődő lehet: karizmatikussá és magabiztossá teheti az embert, és főképp sikeressé.

A karizmatikusság és a magabiztosság illusztrációja a képes szótárban

De mit is jelent ez szakállügyben? Lehet, hogy szépen, vagy legalább elfogadhatóan nő az arcszőrzeted, viszont ha az egyenletesség és dússág terén még van mit javítani, akkor akad néhány dolog, amelyre érdemes lehet odafigyelned. Főleg, hogy tökéletesen dús és egyenletes szakáll nem létezik.

B-vitaminok

Bár javarészt élelmiszerek révén jutunk hozzá, a biotin (vagy B7-vitamin) az egészséges bélflórában is termelődik kis mennyiségben, és igazi rohamtüzérségként szolgál a kórokozókkal szemben. Mivel a vegyületnek magas a kéntartalma, ezért a bőr, a haj és a körmök szépségvitaminjának is nevezhetjük. Ha viszont kevés a biotin a szervezetünkben, akkor idővel a korpásodás vagy a hajhullás is napirendre kerülhet, mivel a kén gondoskodik a bőr és a haj olajos, töredezésmentes védelméről. Nem is csoda, hogy a hajhullással és masszív korpásodással küzdőknek biotinos szereket javasolnak, amelyek ugyanakkor segíthetnek ráncba szedni a gyéren növő szakállt is.

A B6- és B12-vitamin szintén nagy barátunk a bajban. A B-vitaminok segítenek abban is, hogy a bevitt fehérjékből új bőrsejteket és hajat (esetünkben szakállt) növesszünk, na meg elegendő vitaminfogyasztással csökkenhet az általános stressz-szintünk, és a hajhullás elleni harcban is tökösebben tesszük oda magunkat. Persze nem kell rögtön nekiesni a jól csengő kozmetikumoknak és táplálékkiegészítőknek, egy kis étrend-optimalizálással érdemes inkább kezdeni. Főként a magvak, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, hal, tojás, baromfi, marhahús és répa fogyasztására figyelj oda, ezek ugyanis remek forrásai a B-vitaminoknak. De az egészséges táplálkozásra még később visszatérünk.

Hagyd nőni

Igen, nem tűnik nagy igazságnak, pedig hidd el, segít. Légy türelmes, kövesd a szakállad növekedését, fejlődését, majd miután kellően nagy lesz, próbáld úgy rendezni, hogy a foltos részeket lefedje. Persze ezt a cselt nem kell annyira extrém módon megtolni, mint Torrente a hajával, bár ha annyira nő a szakállad, mint neki a haja, azt javasoljuk, válts sportágat. Egyébként hetente egyszer egy forró olajkezelés is jót tehet, ugyanis utána a legmakacsabb szakáll is sima és kezelhető lesz (a megszelídítéséhez egy szakállfésűt vagy -kefét szerezz be), továbbá fontos tápanyagokkal is ellátja az arcszőrzetedet.

A szakállfestés igenis működik

Lehet röhögtél már másokon, hogy mi a bánatért kell a szakállat befesteni. Most megtudod. Olcsó trükk, de működik, és ha jól csinálják, még esztétikus és hatásos is. Ugyanis minél sötétebb a szakáll, annál dúsabbnak látszik, persze nem kell skandinávszőke haj mellé olyan színű szakállt repeszteni, mint amilyen a banditáknak van a Jó, a rossz és a csúf-ban, de azért némi optikai tuning simán elmegy. Főleg azoknak, akiknek világosabb a szakálluk, mint a hajuk.

Légy egészséges

Az egyik legjobb tippünk. Az első pontban már volt szó róla, hogy a táplálkozáson mennyi múlik. Nos, sokkal több, mint gondolnád! Mert bár akkor főként a B-vitaminokat emeltük ki, a lista jóval gazdagabb ennél.

  • Az A-vitamin karban tartja és regenerálja a bőrszövetet, ezáltal elősegíti a minőségi szőrnövekedést, a béta-karotinból meg lényegében A-vitamint gyárt a szervezetünk. Előbbit a tejtermékekben és a tojásban, utóbbit a sárga és narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben (sárgarépa, tök, buláta, papaja) találod meg.
  • Az Ómega-zsírsavak az arcszőrzet fejlődésében is szerepet játszanak, ugyanis segítenek megakadályozni a száraz és törékeny szakáll kialakulását. Az esszenciális zsírsavakat növényi eredetű, olajban gazdag táplálékkal tudod bevinni (olívabogyó, avokádó, magvak), de a zsírosabb halakat is említsük meg, mint például a lazacot.
  • a C- és E-vitaminok segítik a faggyútermelődést, amely révén dúsabb és vastagabb lehet a szakállunk, a C-vitamin emellett a szőrtüszőket is tartalmazó testszövetek növekedésében is jeles. C-vitaminhoz szinte az összes citrus, paprika és a brokkoli is jöhet, de az E-vitaminnál is játszanak a magvak, ahogyan a spenót, a brokkoli a mangó is.
  • Az elegendő fehérjebevitel is fontos, ugyanis szőrzetünk egyik alkotóeleme a kreatin, amely az emberi szervezetben aminosavak – l-arginin, glicin és l-metionin – szintetizálásával képződik. Előbbi kettő nem esszenciális aminosav, az utóbbi viszont igen, azaz nem tudjuk előállítani magunktól, ezért is fontos a megfelelő utánpótlás.

De az étkezés csak egy dolog. Pihenj eleget, figyelj oda az alvásra (mind minőségben, mind mennyiségben) és a rendszeres mozgásra, kerüld a stresszet és a kicsapongó életet. És most húzunk egy váratlant: a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem segít. Előbbi jelentősen megnöveli a biotinszükségletünket, utóbbi pedig csökkenti a biotin felszívódását. Lehet a rosszfiús outfithez már-már kötelező darab a dús szakáll, de attól még ez az életmód a te esélyeidet nem javítja.

Végső esetben a szakállbeültetés is szóba jöhet

De tényleg végső esetben. Mert bár azzal kezdtük, hogy egy magára odafigyelő, ambiciózus férfi a fejlődést és a problémamegoldást tartja szem előtt, mégis felismeri a józan ész és természetanya határait. Ezt a módszert csak azoknak ajánlanánk, akik dús szakáll nélkül tényleg félembernek érzik magukat. Ha idetartozol, akkor viszont keress fel egy ezzel foglalkozó szakembert vagy klinikát, Magyarországon a Hair Aesthetic Clinic vállal szakállbeültetést is.

A módszer bár hatásos, egyben hosszú és költséges folyamat is, szóval érdemes alaposan átgondolni. Egyébként meg az arcszőrzet hiánya abszolút nem tragédia, a borotvált arc is lehet ugyanannyira nyerő.

Ez is érdekelhet:

Tényleg kell az a bajusz?

Olykor sokat dobhat a megjelenésünkön. Már persze, ha megfelelően választjuk ki a stílusunkhoz és az arcformánkhoz illőt.

(via)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában