Az eddig árverésre kínált legnagyobb gyémánt rekordáron, 28,7 millió euróért (8,9 milliárd forint) kelt el egy genfi ékszeraukción. A vétellel új világrekord született, tiszta fehér, makulátlan gyémántért ugyanis soha még ennyit nem fizettek árverésen – a vevő nevét nem hozták nyilvánosságra.

A majdnem dominóméretű, 163,41 karátos gyémánt egy aszimmetrikus nyakláncon függ, melynek láncát a bal oldalon tizennyolc smaragdcsiszolású gyémánt, a jobb oldalon két sor körteformájú smaragd ékesíti. Az ékszert világ körüli bemutatóútra vitték a Christie’s Magnificent Jewels című árverése előtt másfél hónappal.

A drágakő egy aszimmetrikus nyakláncon függ

A hatalmas gyémántot egy 404 karátos, 7 centiméteres nyers gyémántból csiszolták, melyet tavaly februárban fedeztek fel az angolai Lulo bányában. A 4 de Fevereiro elnevezésű kő az Angolában talált legnagyobb nyers fehér gyémánt. A De Grisogono alapítója, Fawaz Gruosi vásárolta fel, Antwerpenben vizsgáltatta meg – a Blöff (Snatch) óta tudjuk, hol máshol –, majd New Yorkban csiszolta a mai formájára tíz szakértő szinte egy teljes év alatt.

Egy 404 karátos, 7 centiméteres nyers gyémántból csiszolták

Viszont az ékszer vásárlási árával nem mindenki volt maradéktalanul elégedett. Mert bár az ékkő egy vagyonért kelt el, a hibátlan, 163 karátos gyémánt 40%-al nagyobb, mint az, amelyet 4 éve vásároltak meg egy árverésen 3 millió dollárral többért.

A tény, hogy egy majdnem másfélszer akkora drágakőért kevesebb pénzt fizetnek, komoly aggodalmakat jelenthet az iparági bennfentesek számára:

olybá tűnik ugyanis, hogy az emberek nem hajlandók egy bizonyos pont felett még horribilisabb pénzösszegeket kiadni drágakövekért. (Mondjuk ebben mi nem lennénk azért olyan biztosak.)

Ezt olvastad már?

(forrás: BBC, The Guardian, Highsnobiety, MTI)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában