A jól ápolt szakáll vagy borosta manapság igencsak menő. Így nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a férfiember dús arcszőrzetre vágyik, de csak egy pár jelentéktelen pamacs jelenik meg az arcán. Szerencsére ez a helyzet a legtöbb esetben kezelhető egy kis odafigyeléssel.

Vigyázz, mit eszel!

Ahhoz, hogy bármi növekedni kezdjen, elegendő tápanyagra van szükség. Így van ez az arcszőrzet esetében is: a megfelelő folyadékbevitel, a B vitaminok, az A, C, E vitamin, a folsav, a cink, a magnézium és az omega-3 zsírsavak mind elengedhetetlenül szükségesek.

Kerüld a stresszes helyzeteket!

A modern élet nem könnyű: teljesíts a munkában, légy vadállat az ágyban, legyenek barátaid, igyál elég vizet, kondizz rendszeresen, válaszolj minden üzenetre, és közben maradj épelméjű… na persze. Nem csoda, ha időről időre elkap a szorongás, de közben lehet, hogy emiatt nem nő rendesen a szakállad. Próbáld meg kicsivel lazábban venni a dolgokat, és meglátod, boldogabb leszel.

Vigyázz a bőrödre!

Az egészséges arcbőr már fél siker! Ügyelj arra, hogy hetente legalább kétszer alaposan radírozd, és használj megfelelő krémet, lehetőleg B5 vitaminnal, ami segít a szakáll növesztésében is.

Ha semmi nem használ: szakállbeültetés

Bármennyire is durván hangzik, a hajhoz hasonlóan a szakállat is lehet műtéti úton pótolni. Bár egy kissé túlreagálósnak tűnik, ha semmi sem működik, és te nem élhetsz szakáll nélkül, akkor – megfelelő méretűre hizlalt bankszámla birtokában – elsétálhatsz a dokihoz, aki segít rajtad.

A türelem szakállt terem

Az állandó trimmelés és simára borotválás nem segít a szakáll növesztésében – ellentétben a városi legendával, miszerint a vágástól erősödik a szőr. Az arcszőrzet alapvetően lassabban nő, mint a haj, így egy macsós borosta növesztéséhez akár hetekre is szükség lehet.

Szeresd az arcszőrzetedet!

Ha már eljutottál odáig, hogy megjelentek az áhított szőrszálak, fogadd őket szeretettel. Remek szakállsamponok és tápláló olajok vannak a piacon, érdemes kísérletezni velük, hiszen nemcsak tisztítanak és ápolnak, de segíthetnek a növesztésben is.

Szabadulj meg a rossz szokásoktól!

A dohányzás amúgy sem egészséges, de talán nem is sejtetted, hogy kifejezetten rosszat tesz az arcszőrzetnek. Amellett, hogy gusztustalanul cigiszagú tud lenni egy szakáll, a cigarettában lévő vegyi anyagok miatt kevesebb vér jut a hajhagymákig, ezzel lassítva a működésüket, ráadásul a hasznos B-vitamint is kiseprik a szervezetünkből.

Erre is megoldás az edzés

A sport alapvető jótékony hatásait mindenki ismeri, de arra talán nem gondoltál még, hogy a szakállnövesztésben is segítségedre lehet egy óra kondizás. A fizikai megterhelés serkenti a tesztoszteron és a DHT hormonok előállítását, melyek a szőr növesztésében is fontos szerepet játszanak.

Tanulj meg együtt élni a helyzettel!

Ha már mindent kipróbáltál, a beültetés pedig nem pálya, nincs más hátra, mint azzal dolgozni, ami van. Kérd ki a borbélyod véleményét, hogy az arcformádhoz és a lehetőségekhez mérten mi az optimális borosta vagy szakáll hossza és fazonja.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában