A legelső James Bond-filmekben Sean Connery éppen ilyen Submarinert viselt, és a 007-es népszerűsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Rolex klasszikusa ikonná váljon. Most szép összegért adták el az egyik példányát.

Ian Fleming eredetileg nem határozta meg egyik regényében sem, hogy a 007-es ügynök pontosan milyen Rolexet hordott, de mivel a legelső James Bond-filmben, az 1962-ben bemutatott Dr. No-ban Sean Connery egy 6538-as Submarinert viselt a csuklóján, attól kezdve ezt a modellt tartják az első és igazi James Bond-órának.

Azt mondják, hogy a film producere, Albert Broccoli adta kölcsön a saját óráját, amikor kiderült, hogy szükség lesz egy Rolexre a forgatáshoz.

Sean Connery ezt követően az Oroszországból szeretettel (1963), a Goldfinger (1964) és a Tűzgolyó (1965) jeleneteiben is ezt az órát hordta, és maga is a Rolex nagy rajongója lett. James Bond később is gyakran viselt Rolexet, egészen 1995-ig, amikor az Omega lett a 007-es ügynök hivatalos órája.

Sean Connery bőrszíjon hordta a 38 milliméteres, rozsdamentes acélból készült órát, ami a gyűjtők körében az egyik legkeresettebb a Rolex Submariner klasszikus változatai között. Csak 1955-től 1959-ig gyártották, és

mivel annak idején gyakran használtak rendeltetésszerűen a víz alatt, jó néhány példánya elveszett vagy megsérült.

A korai Submariner az utóbbi időben egyre értékesebbé vált, 2018-ban például 567 ezer dollárért adtak el egyet

a Phillips aukcióján, ami 170 millió forintnak felel meg. Nagy előrelépés ahhoz képest, hogy 2011-ben még 92 ezer dollárt fizettek egy másik példányért a Christie’s árverésén. Persze azóta eltelt egy kis idő, és az ár az adott modell ritkaságától és az állapotától is függ.

Most egy 1957-ből származó példány vált eladóvá, pontosan olyan, mint amit Sean Connery is hordott a legelső James Bond-filmekben.

Nem egy nagy aukciósház, hanem egy használt órákkal foglalkozó cég, a Bob’s Watches kínálta eladásra, és bár az idő nyomot hagyott rajta, 180 ezer dollárt adtak érte, ami több mint 54 millió forintnak felel meg.

James Bond órái nemcsak elegánsak, hanem különféle trükköket is tudnak: Roger Moore a Submarinert fűrészként használta, Pierce Brosnan pedig horgot lőtt ki az Omega Seamasterből.

Sean Connery Rolexének szépsége, hogy csak egy óra, amin a 007-es meg tudja nézni az időt.

Bond a filmekben hordta búvárruhához és zakóhoz is, és mindegyikkel nagyon stílusos volt.

(Képek: Getty Images, Bob's Watches)

Ez is érdekelhet:

Sean Connery legjobb pillanatai James Bondként

Képeken a 007-es ügynök szerepében.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában