Biztosan gondolkoztál már rajta, mitől lettek nagyon sikeresek egyes emberek. Egy formabontó ötlet, motiváció, kitartás, kezdőtőke vagy épp némi szerencse – de ezen felül a legsikeresebb embereknek van pár ugyanolyan szokásuk.

1: Meditálnak

Ray Dalio, a Bridgewater Associates alapítója ezt mondta a Huffington Postnak: „A meditáció volt a sikereim legfőbb hozzávalója, minden másnál jobban.” De nem csak ő meditál: Oprah, Rupert Murdoch, Russell Simmons, Arianna Huffington, Bill Ford és Padmasree Warrior is egyaránt osztják ezt a szellememelő tevékenységet.

2: Korán kelnek

Barack Obama, Richard Branson, Jack Dorsey, Larry Schultz, Tim Cook és Ursula Burns, a Xerox vezérigazgatója, de még a jó öreg Benjamin Franklin is híresen koránkelő típusok. Azon felül, hogy ki korán kel, aranyat lel, a madarakkal ébredéssel egyszerre tudsz mindenki más előtt belefogni dolgokba és marad több időd magadra is: sok kutatás szerint a korán kelők boldogabbak és sokkal proaktívabbak.

3: Kapcsolatokat építenek

A legtöbb sikeres ember egyetért abban, hogy sokkal jobb és gyümölcsözőbb a magányos farkas útja helyett a közös hálózatépítés.

4: Sokat dolgoznak

Akármennyire is csóválnád a fejed, a legtöbb sikeres ember elég munkamániás: a legtöbb megkérdezett nyolcvan-száz órát is a munkájával tölt, nem pedig otthon számolja a zöldhasúakat.

5: Tudják, hogy kell nemet mondani

Warren Buffet szerint a sikeres embereket az választja el a nagyon sikeres emberektől, hogy az utóbbiak szinte mindenre nemet tudnak mondani, amely a produktivitásukat gátolná. Így a rengeteg igen helyett, amivel a feladataik folyamatosan akadályoztatva lennének, inkább egyetlen dologra figyelnek és képesek nemet mondani a célokról letérítő tényezőkre.

6: Nem tévéznek, hanem olvasnak

Thomas Corley, a "Rich Habits: The Daily Success Habits Of Wealthy Individuals” írója szerint a sikeres emberek hatvanhét százaléka néz maximum egy óra tévét egy nap – míg nyolcvannyolc százalékuk imád olvasni, és a napjából legalább fél órát tölt a kedvenc könyve általi személyes feltöltekezéssel.

7: Előző este összeírják a másnapi tennivalóikat

A sikeres emberek túlnyomó többsége minden este számozott listát készít a tennivalóiról, melyet fontossági sorrendbe rangsorolnak.

8: Vizualizálják a céljaikat

Joel Brown újságíró számos sikeres emberrel készített interjút, melyből kiderül, hogy a megkérdezettek kilencvenöt százaléka leírja a terveit, a céljait és azt, hogy ezeket hogyan készül megvalósítani; így a gyakorlati kivitelezés sokkal átgondoltabb és tudatosabb lesz.

9: Jól bánnak a pénzzel

Végül egy nagyon fontos összekötő attribútum, amin szerintem nem lepődsz meg: a sikeres emberek bölcsen bánnak a pénzzel. Tudják, hova fektessenek be, új lehetőségeket mérlegelnek (például egy még jobb bankot) és közben félreraknak vészhelyzetekre – de ennek ellenére nagylelkűek és sokat adakoznak, de ettől még mindig tudatosan és alaposan fontolóra veszik pénzügyi tranzakcióikat.

Úgyhogy a siker nem csak a szerencse és a gazdag szülők gyermekének jussa: ezeket a pozitív szokásokat bátran elsajátíthatod a mindennapi életedben!

És ezt olvastad már?
12 hotel a világban, ami szó szerint egy külön kategóriát képez
További cikkeink a témában