A vitorlázást a legtöbb ember úgy képzeli, hogy csücsükél egy lassan ringatózó hajó fedélzetén a Balatonon. Thomas Coville nem ilyen ember.

Már azt a tényt is lenyűgöző megtudni, hogy benne van az öt vitorlázó között, aki egyedül körbehajózta a földet, de hogy ez 49 nap alatt sikerült neki, az konkrétan világrekord. Thomas Coville most újabb kihívás elé állította magát, és megcélzott egy új, 40 napos rekordot.

Az első útnak négyszer ugrott neki, mire 2016-ban sikerült.

Olyan régóta vársz rá, és egy ponton valószínűleg azt gondolod, hogy lehetetlen, hogy megtörténjen.

Nyilván ez megfelelő felszereltség és támogatás nélkül nem jöhetett volna létre. Egy szólóvitorláson az ember nemcsak az erejének és tűrőképességének van kiszolgáltatva, hanem a természet szeszélyei is beleszólnak a tervekbe. Egy föld körüli úton pedig minden eshetőségre fel kell készülni a jeges széltől az órákon át tűző napsütésig.

Mr. Coville pedig megküzdött az elemekkel: "sokszor úgy tudsz a nyílt vízen életben maradni, ha gyorsabb vagy, mint a vihar, és nem kerülsz bele a közepébe". A kisfilmben szinte tapintható a feszültség.

 

Thomas Coville, Professional Solo Sailor | Heroes of the Unpredictable

The first person in history to sail a multihull around the world in less than 50 days - alone. Thomas Coville is famous for being the first person to circumnavigate the world solo in under 50 days. Remarkably driven to "do something unique," he is constantly pushing his limits and achieving what others might have considered impossible.

Ha megküzdöttél az alváshiánnyal (a francia szólóvitorlázó egy-egy hosszabb út során legfeljebb három órát aludhat egy nap, húsz percnél többet egyhuzamban azonban nem tölthet ágyban), sikerül gyorsnak maradni, túltolod a határaidat, akkor életben maradsz. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a felszerelésed a lehető legprofibb legyen. A hidegben melegen tartson, a melegben hűtsön. A tested funkcióit maximumon kell járatni, ami nem könnyű feladat, ha közben fázol, tocsog a ruhád a nedvességtől, vagy éppen a leégéssel küzdessz.

A sportoló az egész utat Helly Hansen termékekben csinálta végig, ami végképp bebizonyította, hogy a cég legjobb, harmadik generációs, innovatív anyagai hozzájárultak a csodás sikerhez. A hosszú évekre tehető együttműködés kitermelte a tökéletes vitorlásfelszereléseket, amelyek nemcsak a szakértelmen, hanem a több tíz éves tapasztalaton is alapulnak.

De vajon mit viselt Thomas Coville ezen az emberfeletti túrán?

Ennek legutóbbi eredménye a Lifalofttal bélelt HP Racing Midlayer kabát, amely kulcsfontosságú lehet egy vitorlázó ruhatárában. Melegen és szárazon tart a vitorlás regatták során, ez döntő szempont lehet egy verseny végkifejlete szempontjából.

A másik rendkívül fontos eleme az öltözetnek a cipő. Aki vitorlázott már életében, most sűrűn bólogat.

Az egyik tökéletes választás a Hydromoc belebújós cipő vitorlázáshoz, a HellyGrip gumitalpnak köszönhetően pedig a csúszós fedélzeten, dokkon és sziklákon is tapad. A pántzárral ellátott, nyitott hálós szövetből készült felsőrész a stabilitás, a védelem, a megtámasztás és a légáteresztés tökéletes kombinációját biztosítja.

A másik befutó a nagy teljesítményű Skagen F-1 Offshore hibrid cipő, amelynek nyitott hálós szerkezete fokozza a légáteresztő képességet és a rugalmasságot, a varrásmentes megerősítés megvédi lábainkat a fedélzeti eszközöktől és szikláktól. A többzónás tapadó markolattal ellátott külső gumitalp lényegesen megkönnyíti a mozgást a hajó fedélzetén.

Vitorlázásra fel!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában