Időpontot egyeztetni, az elképzelt frizurát magyarázni, odamenni, visszamenni sokszor elég macerás. Viszont vannak már profi trimmerek, mint a Panasonic ER-GC51 is, amelyekkel hajat is vághatsz, így nagy nyugalomban megformázhatod a saját stílusodat otthon.

Ezer dolgom van, és ez még csak nem is a legfontosabb. Felesleges macera, sokkal egyszerűbb lenne az egészet otthon elintézni. És mi van, ha még csak nem is sikerül jól? Mindannyiunk fején átfutnak hasonló gondolatok, mielőtt rászánnánk magunkat egy hajnyírásra. Ünnepek előtt pedig még rosszabb a helyzet, mert kevesebb a szabadidő.

Az otthoni hajnyírás kézenfekvő megoldás, csak pontosan tudni kell, mit várhatsz a géptől, meg a saját képességeidtől. Művészi frizurát például biztosan nem, egyszerűbb, mutatós viseletet viszont simán. Az egyik lehetőség egyforma hosszúra nyírni a hajat. Ne kizárólag kidobóember/sportoló frizurára gondolj: a cserélhető fejek segítségével többcentis hajat is nyírhatsz, szóval ha a csajod szereti összekócolni, örülhet.

Szóval, ha van profi géped, nyersz egy csomó időt is: csak elrendezed otthon a terepet, arrébb pakolod az apró holmikat a fürdőszobában, nehogy azt gondolják a hazaérkező családtagok, hogy kutyakozmetikát nyitottál. Szükséged lesz egy kisebb tükörre is, amivel csekkolhatod a tarkódat, nehogy véletlenül túlélje a beavatkozást egy-egy idétlen tincs.

Ha egy kicsit bevállalósabb vagy, nagyon óvatosan megpróbálhatod oldalt, a füleidnél kicsit rövidebbre venni a sérót, de ezt inkább csak haladóknak ajánljuk. Az otthoni szobrászkodás egyik nagy előnye a gyorsaság és megbízhatóság, mert egy teljesen normális, egyszerű frizurát atombiztosan tudsz hozni bármikor.

Ha párcentis hajat meghagysz, zselével, hajfixálóval még kicsit extrázhatod is a végeredményt. Viszont ilyenkor néhány hetente megismételheted a műveletet, az elbozontosodás megakadályozására. Éppen ez a másik nagy előnye az otthoni fodrászatnak: az idő mellett pénzt takarítasz meg. Sőt, ha több férfi ember lakik a háztartásban, akkor hatványozottan több időt és pénzt spórol meg egyetlen kis gép.

Ezért nem mindegy, milyen eszközt választasz, a legjobb, ha a gép profi borotva is egyben. Okos választás lehet a Panasonic ER-GC51, amivel a hajvágás ugyan lassabb picit, mintha kizárólag célgéppel dolgoznánk, de a feladatot elvégzi, cserébe pedig rögtön a frizurádhoz igazíthatod az arcszőrzetedet, ami a harmadik nagy előny a fodrászathoz képest.

Összesen 19 hosszbeállítást tud 1 és 10 milliméter között, a precíziós, speciális kialakítású pengéi pedig elbánnak a partizán szőrszálakkal - mindig akadnak renitensek, akik nem nyíródnak le, kivéve itt. Mert azt azért lássuk be: az egész 'majd-én-lenyírom-magamnak-otthon-azértis' keménykedés nem sokat ér, ha a végeredmény nem lesz egy vállalható fej.

Profi trimmerrel levághatod a hajadat is, sőt csinálhatsz egységes méretű szőrzetet körbe-körbe, ami megint csak frankó megoldás, és továbbra is lehetővé teszi a fodrászat mellőzését. Na, és mivel foglalkozik? Az előző úr is kezd kopaszodni... Tudja, a kis unokám... - ilyesmiket sem kell hallgatnod, ezt ne feledd!

Oké, megvagy otthon egy sima, klassz frizurával, lenyírtad a szakálladat is, de mennyi időt vett igénybe mindez? Fél óránál biztos nem többet, ami azért is jó, mert a fenti Panasonic-gép negyven percig is bírja aksiról, márpedig a vezeték nélküli bűvészkedés sokkal jobb.

Ha vállalod az otthoni nyírást, nemcsak az agyadat, de a kezedet sem zsibbasztod le: jól kézre áll a gép, és könnyű, az aprólékos műveleteknél sem gémberedik el a kezed, például amikor éles vonalakat nyírsz a szakálladnál.

Gondolhatnád, hogy rendet tenni ezek után biztos macerás. Kicsit, talán, de bőven vállalható, főleg ha előtte tényleg megcsináltad az üres placcot magadnak. Magát a borotvát pedig elég lemosni, szemben a korábbi szétszerelés-olajozgatás műveletekkel. A gép ugyanis vízálló, olyannyira, hogy működés közben kell tisztítani, mert így minden szőrszál szépen távozik.

Ha a gyorsaság és a kényelem oltárán nem akarod feláldozni a megbízható minőséget, akkor egy ilyen gép teljesen nyerő, hajköltészetet viszont ne próbálj művelni vele, mert akkor visszaléphetsz az egyes mezőre, és hívhatod is a fodrászt egy időpontért.

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”