A sztoriban az a pláne, hogy ez annak a lécnek a párja, amit még 2014-ben találtak meg régészek.

2014-ben egy vaskori leletet, egészen pontosan egy fából készült sílécet találtak a kutatók a Norvégia nyugati részén elterülő Digervarden hegységben. A léc az elmúlt évezredet a vastag jégtakaróba ágyazódva töltötte.

Ahogy a hegy gleccserei lassan visszahúzódnak, sok kincsnek számító régészeti lelet bukkan fel évről évre. A környéken rendszeresen előkerülnek bőrcipők, vadászszerszámok, ruhák, csontok és más emberi maradványok, mint például hajszálak is. A jég szinte tökéletes állapotban megőrzi a tárgyakat, így nem túlzás azt állítani a Digervarden lényegében a jégrégészet egyik Mekkája.

Az elmúlt hetekben ismét érdekes leletre bukkantak a hegyen, egy sílécre, ami nagy valószínűséggel a hét évvel ezelőtt megtalált síléc párja.

A vaskori síléc elég nagy, 187 centiméter hosszú és 17 centiméter széles. A lécet a lábhoz kötőelemekkel rögzítették, többnyire bőrpántokkal vagy nyírfakéregből készült zsineggel.

A két léc nem tökéletesen egyforma, de butaság lenne ezt várni

– mondta Lars Pilø, a norvég Glacier Archaeology Program régésze, majd folytatta: ezek a sílécek értelemszerűen nem sorozatgyártásban készültek, így teljesen természetes, hogy van köztük különbség. Egyébként nem ez a pár a legrégebbi léclelet, korábban találtak olyan tárgyakat is is, amelyek nagyjából 6000 évesek lehettek.

A kutatók sokáig azt feltételezték, hogy régen az emberek télen kerülték a magasan fekvő területeket, de az elmúlt évtizedekben olyan sok ennek ellentmondó tárgy került elő, hogy ez a közvélekedés kezd megváltozni.

A léc megtalálásának körülményeiről egy rövid videó is készült:

Ez is érdekelhet:

„Ezek már csak mobilozni tudnak” – így puhultak el az Amerikát egykor rettegésben tartó olasz maffiózók

Az utánpótlás lényegében megszűnt, az omertá halála után már csak a nagy öregek maradtak, akik nem tudják kinek átadni a stafétát.

Miért temetkeznek a sáskák a kocsimba?

Három óriási zöld rovar is úgy döntött, hogy befekszik a pickupom platóborításába és ott tér végső nyugalomra.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Automataváltós elektromos kerékpárt mutatott be a Decathlon

További cikkeink a témában