Rakonczay Gábor extrém sportoló ezúttal is feszegette a saját határait, hat nap alatt 801,699 kilométert futott, ezzel magabiztosan megnyerte a tizedik EMU 6 Day World Trophy futóversenyt.

Sportkarrierje során Rakonczay Gábor már számos az átlagember számára szinte felfoghatatlan kihívást teljesített. Az óceáni evezős kalandjai két Guinness rekordot eredményeztek, korábban 29 nap alatt átkelt Grönlandon, 44 napos expedíció során elérte a Déli-sarkot, de táj- és ultrafutásban is rengeteg kiemelkedő eredménye van. Utóbbi most bővült, miután Rakonczay megnyerte a tizedik EMU 6 Day World Trophy futóversenyt.

Mi is ez a verseny?

A balatonfüredi versenyen egy 926 méter hosszú körpályán kell futniuk a résztvevőknek, egészen konkrétan 144 órán, vagyis hat napon keresztül. A győztes értelemszerűen az, aki ezalatt a legtöbb kilométert teljesíti. Idén Rakonczay Gáboré lett az első hely, ráadásul kiemelkedett a mezőnyből. A második német Bohm Michaelre majdnem 40 kilométert vert, míg a harmadik Nenu Marianára 70 kilométert. A nagy presztízsű versenyen egyébként 17 országból összesen 61 futó vett részt.

Rakonczay Gábor a verseny teljesítése után

A 40 éves magyar ultrafutó nagyjából másfél évet készült a extrém megterhelést jelentő kihívásra, éjszakai száz kilométeres futásokkal is. A verseny alatt átlagban napi négy órát aludt, de ezt is felosztva. Naponta közel tízezer kalóriát égetett el, négy étkezése volt. A verseny alakulását végig lehetett követni a Facebook-oldalán.

Rakonczay most már tíz éve hajt végre extrémebbnél extrémebb egyéni expedíciókat, 2011-ben 77 nap alatt átkenuzta az Atlanti-óceánt, két alkalommal futotta át Magyarországot, ami kilométerben 700-at jelent. És volt olyan vállalása is, amikor a tengerpartról indulva 400 kilométert futva elért a Mont Blanc-hoz. Év elején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a világon elsőként egy 5,5 méter hosszú és 1,5 méter széles, merev testű szörfdeszkával, kísérőhajó nélkül megpróbálta átszelni az Atlanti-óceánt, de végül fel kellett adnia az extrém vállalást.

Arról, hogy miért vág bele az extrém kalandokba, a következőt írja a weboldalán:

Ezt csak akkor éled túl, ha jól csinálod. Az ember az ilyen utakon, éjszaka, az óceán közepén sodródva tapasztalja meg igazán, hogy nem ő a világ közepe, hanem csak egy parányi pont benne.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Rakonczay Expedíciók Facebook-oldal; via; via)

És ezt olvastad már?
És arra már gondoltál, hogy konténerhajón utazz?