Egy pusztító földrengés túlélői mindent alárendeltek egy újabb katasztrófa elkerülésének, így született meg a hatszögletű város Olaszországban 300 éve.

Grammichele egy bő tízezres kisváros a szicíliai Catania megyében – a világ kevés hexagonális városainak egyike. A várost egy 1693-as földrengés után alapították, amely eltüntette a föld színéről az egykori Occhialà települést, a mostani helytől északra. Grammichelét tehát a túlélők építették, és nevezték el Szent Miklósról, abban a reményben, hogy a szent megvédi őket a további katasztrófáktól.

A várost Michele da Ferla tervezte, ez volt az első hatszögletű alaprajzú város Európában. A hatszögletű főtérre néznek a közintézmények, a főút pedig hat szektorra osztja Grammichelét. Bár elméletileg ez az elrendezés a végtelenségig bővíthető, a gyakorlatban a hatszögön túl négy téglalap alakú kerületet terveztek.

Számos gyülekezőhelyet kialakítottak a városban, ahol a lakosok összegyűlhetnek egy természeti csapás esetén. Ezek a terek egyenlő távolságra voltak egymástól, és egy kör hatszög-gyűrű kötötte össze őket.

A hatszögletű tervezés ma ritkaság, és „nem több egy furcsaságnál az ideológiák, elméletek és módszerek széles skáláján" – írja Eran Ben-Joseph és David Gordon a hatszögletű tervezésről szóló tanulmányukban. A 20. század elején rövid időre felkeltette az építészek és a várostervezők figyelmét, de ilyen nagy léptékben sehol nem épült hasonló akkor.

Érdekes módon a tengerentúlon is felfigyeltek a hexagonális tervezésre, Charles Lamb New York-i építész és művészettörténész „praktikus és művészi megoldást” látott benne „a modern város bajaira”, míg egy ausztrál mérnök, Rudolf Müller rámutatott, hogy a hatszögletű alaprajzzal takarékosabban lehet bánni a vízvezetékek és a csatornarendszer hosszával.

Aztán a második világháborúval végképp leáldozott ennek a módszernek. És a fentiekkel ellentétben mások egyáltalán nem gondolták praktikusnak.

„Hogyan tájékozódnának az idegenek Hexagonopolis utcáin?” – tette fel a költői kérdést Eran Ben-Joseph, aki szerint a lakásépítők és a vásárlók sem szeretnék a háromszög alakú telkeket és a kényelmetlen sarkokat, vagyis „a hatszögletű tervezés olyan koncepció, amely elméletben működhet, de a gyakorlatban nem.”

(Forrás: Amusingplanet)

Ez is érdekelhet:

Ez a város szó szerint elterül, mint egy ember

Centuripe jó eséllyel a világ egyik legfurcsább városa, legalábbis a magasból nézve. Ám úgy tűnik, a helyieket ez nem különösebben foglalkoztatja.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés