Barna Béla szerint Törökország most olyan, mintha ledobtak volna egy neutronbombát, de azt is elmondta nekünk, mi a titka, hogyan lehet utazni manapság.

Nincs olyan ember a bolygón, akit ne érintett volna valamilyen módon a globális pandémia. A koronavírus és a belőle kibontakozó globális válság mindenkinek átalakította az életét. Bár a vakcinák megjelenése és az oltakozás egyre gyorsuló üteme miatt úgy tűnik, hogy hamarosan vége lesz ennek a rémálomnak, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vírus nem fog teljes eltűnni, ezért meg kell tanulnunk együtt élni vele.

Az életünk már soha nem lesz olyan, mint azelőtt, de ez nem azt jelenti, hogy ezentúé úgy kell élnünk, mint az elmúlt egy évben.

A jövőben is elmehetünk családi szülinapozásra, bulikra, koncertekre, baráti összejövetelekre, sőt akár utazhatunk is, csak sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, mint eddig bármikor. Ha utazunk, válasszunk olyan országot, ahol pontosan tudjuk, milyen a járványhelyzet, épp milyen szabályozások vannak érvényben, meg hogy egyáltalán beutazhatunk-e.

Barna Béla, kommunikáció -és földrajz szakos egyetemi tanár, a Csámborgó.hu túravezetője is pontosan így tett, ezért tudott már a korlátozások feloldásának másnapján Törökországban kávézni.

Az eddig 90 országban járó magyar kalandor a koronavírus előtt átlagosan 180 napot töltött külföldön. Barna Béla saját bevallása szerint nem milliárdos, hanem csak nagyon szeret utazni és ezért képes akár másfél évre előre tervezni, hogy minden szolgáltatáshoz elérhető áron jusson hozzá.

Barna Béla jelenleg is Törökországban van, ahol viszonylag zavartalanul járják a nevezetességeket, de azért vannak szigorú szabályok, amiket be kell tartani.

Felkészülés, PCR, inudlás

Barna Béla és a csapata már januárban elkezdték tervezni a nagy tavaszi nyitást. Az első lépés az volt, hogy megnézték, mely légitársaságok járnak egyáltalán és hogy a célország biztosan nyitva van-e, nincs-e teljes lezárás vagy túl hosszú beutazás utáni kötelező karantén. Egy kis keresgélés után Törökországra esett a választás, a jegyeket pedig még év elején lefoglalták. A munka java része még ezután jön, ugyanis a foglalás után gyakorlatilag az indulás utolsó percéig érdemes figyelni a híreket, követni a fertőzöttségi adatokat.

Törökországban a beutazáshoz 72 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztre és egy általános regisztrációra van szükség. Indulás előtt kis kavart okozott, hogy a magyar médiában megjelent: Törökországot április 29 és május 17 között teljesen lezárják.

mondta Barna Béla.

A túrázók a rossz hírek után felvették a kapcsolatot a török nagykövetséggel, ahonnan megnyugtató híreket kaptak. Kiderült, hogy bár valójában lezárták az országot három hétre, de a szabályozások csak a helyiekre vonatkoznak, vagyis a kirándulók és a turisták szabadon mozoghatnak bizonyos óvintézkedések mellett.

Törökországban a beutazás után a kirándulók kapnak egy QR-kódot, amit ha felmutatnak éttermekben, múzeumokban és egyéb látványosságoknál, akkor szabadon használhatják a szolgáltatásokat. A QR-kódokat viszont nagyon szigorúan ellenőrzik, a török rendőrök nagyon sűrűn ellenőrzik, hogy mindenki betartja-e a szabályokat.

Ma például háromszor is megállítottak minket a rendőrök, hogy ellenőrízzék a kódunkat, de alapvetően kedvesek és profik voltak.

írta Barna, aki szerint olyan, mintha egy neutronbombát dobtak volna Törökországra: nagyon bizarr látvány, hogy az egyébként nyüzsgő, hangos utcák most üresek, szinte csak a turisták mozognak szabadon.

Megéri?

Utazni tehát már most is lehet bizonyos előkészületek mellett, a kérdés már csak az, hogy megéri-e a sok fáradtságot, az extra kutatómunkát, a sok telefonálgatást, tesztet, várakozást, meg úgy általában elszenvedni a sok bizonytalanságot. Talán sokan azt gondolják, hogy nem, de azért abban van valami szép, hogy távol a maszkos világtól 2021 tavaszán már végig lehet mászni a világ talán legszebb, Lükiában fekvő trekking-útvonalát, vagy meg lehet nézni Szent Miklós patarai szülőhelyét.

Ha már Törökország:

Bemutatjuk a snowboardos nemzetet, akik már 300 éve csúszkálnak a Kaçkar-hegy lankáin

Nagyon meg fogsz lepődni, hogy melyik országról beszélünk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés