Vannak helyek, hol repülőgépre szállás nélkül is a felhők között érezheti magát az ember. Lélegzetelállító képek a legsúlyosabb helyekről.

Shanghai World Financial Center

A sanghaji pénzügyi központ 100. emeletén egy háromszintes obszervatórium működik, amely egyben a világ legmagasabban fekvő kilátója cím büszke tulajdonosa. Maga az épület egy sörnyitóra emlékeztet, és kiváló rálátás nyílik a kínai metropolis hipermodern üzleti negyedére.

CN Tower

A torontói CN Towerben lehetőséged van arra, hogy extrém fokozatban élvezd a kilátást, ugyanis hevederek segítségével szinte kilógatnak a torony peremén túlra, hogy alaposan körülnézhess 356 méteres magasságból. Egy túra nagyjából másfél óráig tart, az ára pedig 175 kanadai dollár, azaz nagyjából 37 ezer forint. Persze nem kell kilógni a peremen túlra, van itt szimpla kilátó is.

Burj kalifa

A világ legmagasabb épületéről jó kilátásnak kell nyílnia, nem igaz? Nem tévedünk, a 124. emeleten nyílt kilátóból elképesztő látkép tárulhat elénk. Jegyet érdemes online nagyon előre lefoglalni.

Willis torony

A chicagói Willis torony a mélység fölé kinyúló üvegfülkéiről nevezetes, amelyek olyan észbontóan néznek ki, hogy a tériszonyosok már a fotók látványától beszédülhetnek. Ezeknek köszönhetően az 1998-ig a világ legmagasabbjának számító épület valósággal újjászületett, és a 103. emeleti kilátó ismét megtelt turisták százaival.

Grand Canyon Skywalk

Nem éppen tériszonyosoknak való szórakozás a coloradói Skywalk, a szerkezet alja ugyanis üvegből van, vagyis olyan, mintha a látogatók a levegőben járkálnának, egy 1219 méteres szakadékkal a lábuk alatt. Maga az ív 21 méternyire nyúlik ki a semmibe.

SkyTower

Az új-zélandi torony semmiféle rekordot nem tart, de két kemény adrenalinpumpáló programot is lenyomhatunk: van egy rögzített bázisugrás, illetve egy peremséta, ami pontosan olyan, mint a CN Tower esetében.

The Empire State Building

1972-ig New York büszkesége volt a világ legmagasabbja, egészen addig, amíg a World Trade Center el nem happolta előle a címet. A 86. emeleti kilátóba nem könnyű bejutni, az utcán mindig tömött sorok állnak, de ahogy a fotókon is látszik, a rendszerint egyórás várakozás megéri az élményt.

Theme Building Observation Deck

Két éve nyílt meg az évekig bezárt Theme Building kilátó, amely egy 12 millió dolláros felújításon esett át. Az 1961-ben épült Los Angeles-i torony egy ufóra hajaz, tetejéből körpanoráma nyílik a világ egyik legforgalmasabb repterére. Maga a torony egyébként nincs harminc méter sem.

Berlini tévétorony

A listán hozzánk a berlini tévétorony esik a legközelebb: 1969-ben adták át az akkor Kelet-Berlinhez tartozó tornyot. Van egy kis retrós, szputnyik hangulata, de a német főváros sziluettjéhez úgy hozzátartozik, mint az Eiffel-torony Párizshoz.

Guangzhou tévé- és kilátótorony

A kínai Kantonban megépült tévétorony fullos panorámaélményt nyújt a betérő turistáknak: 360 fokos körkilátó, üvegfalú kilátófülkék, amelyek túlnyúlnak az épület falán, étterem és egy olyan, 200 méter hosszúságú lépcső, amely a szabad ég alatt visz fel az épület csúcsába, és ami a leghihetetlenebb: egy kötöttpályás, fülkékkel felszerelt óriáskerék-féleség is helyet kapott.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: hivatalos Facebook-oldalak)

És ezt olvastad már?
Európa és Ázsia határán billegő pici ékszerdoboz: Örményország
További cikkeink a témában