Csak olcsó és egzotikus vagy valóban szép is?

Albánia még nem rúgta rá Európára a turisztikai Ytong-falat, de az azt eltakaró gipszkartonon már átkandikált. Egyre inkább kezdik felfedezni a magyar turisták is, de eddig vajon miért nem?

A válasz persze egyszerű, de ezzel később foglalkozunk. Merthogy

Albánia a fekvése alapján a kontinens egyik legszebb országa: délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai-tenger határolja, miközben az ország területének 70 százaléka festői és vad hegyvidék.

 

Vjosa-folyó

Több mint 300 kilométernyi tengerpartja van, mi több, rendelkezik saját riviérával is. A leghíresebb üdülőhelye talán a mesés fekvésű Ksamil, a Jón-tenger és a Butrinti-tó által határolt, keskeny félszigeten elhelyezkedő falu.

Európa egyik legszebb strandja is itt van, amit az albán Bora Borának hívnak.

 

Ksamil
Ksamil

Az albán Riviéra része Vlora homokos tengerpartja és Durrës környéke is.

Porto Palermo Beach, Vlora

De pompás strandok vannak Dhërmi, Borsh vagy Lukova településeknél is.

Dhërmi

Miután elkezdtek szivárogni a Saranda városától tíz kilométerre fekvő településre a turisták, izomból felhúztak több száz hotelt a környéken, ami nyilván ront az élvezeti értéken, és tompítja a hely egyediségét.

Saranda

Albánia vonzereje mégis abban van, hogy a globalizáció még nem teljesen hengerelte le, de a hátulütője is ez: az ott a Balkán, erre fel kell készülni. Az emberek nem a turizmusra szocializálódtak, és a kommunizmus sem múlt el nyomtalanul. A főváros, Tirana nem egy matyóhímzés.

De azért vannak szép települések, például Krujë és Berat.

Berat
Berat
Krujë

Azonban hiába a csodás adottság, ha közben Albánia Európa egyik legelmaradottabb országa, a lakosság igen nagy része mélyszegénységben él, és még mindig erősen ajánlott felvenni néhány védőoltást. Az észak-afrikai államokhoz hasonlóan itt sem javasolt vezetékes vizet inni, de még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott, írja a Konzuli Szolgálat.

Albánia biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található, ami nem annyira vonzó.

Ez is érdekelhet:

A luxussziget, ahova érdemes elcsorognod a jachtoddal: Capri

Már Tiberius római császár beleszeretett Capriba, szóval nem csoda, ha manapság is errefelé járnak nyaralni a nagy formátumú vezetők.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés