Pénzért sem töltenénk ott egy telet.

Első ránézésre Utqiagvik pontosan olyan sarkkörhöz közel fekvő város, mint bármelyik másik – na nem mintha sok lenne ezekből. Hogy milyen is? Meglepően hideg, a hőmérséklet szinte egész évben fagypont körül mozog, és borús az idő, mivel ez a világ egyik legfelhősebb pontja.

Bár az időjárás kegyetlen, mégis 4000-en laknak itt, a többségük alaszkai őslakos. És ami a legfontosabb, ez az Amerikai Egyesült Államok legészakibb városa, amire a helyiek rettentően büszkék. Nem véletlenül az Utqiagvik mottója, hogy

a legészakibb amerikai város.

Nem túl fantáziadús, de a lényeg benne van.

A várost korábban Barrownak hívták, és manapság ez a Northern Slope kerület gazdasági központja. Vannak, akik olajkitermelésben érdekeltek, mások a kormánynak dolgoznak, és sokan érintettek a turizmusban. Az utóbbi kapcsán adódhat a kérdés: ki a fene akarna eljönni az isten háta mögé, ahol ráadásként irgalmatlan hideg van egész évben?

Az ok az éjféli nap.

Az éjféli nap a Föld sarkai körül észlelhető jelenség – írja a lexikon. Az év bizonyos részében a sarkköröknél (66,56°) magasabb földrajzi szélességeken a Nap még éjfélkor is, azaz 24 órán át a horizont felett marad. Az említett szélességi fokon a jelenség minden évben egy-egy nap fordul elő. Az északi féltekén a jelenség Alaszkában, Észak-Kanadában, Grönlandon, Izlandon, Észak-Norvégiában, Svédországban és Finnországban, valamint Oroszország északi részén figyelhető meg. Minél északabbra haladunk, a jelenség annál tovább tart, például Finnország legészakabbra fekvő pontján a nyár folyamán a Nap 73 napig nem bukik a horizont alá. A légköri refrakció miatt a sarkköröknél kicsivel alacsonyabb szélességeken se bukik a Nap a horizont alá egy napig, ezért figyelhető meg a jelenség az északi sarkkörtől délre fekvő Izlandon is.

Nem az éjféli nap az egyetlen, ami miatt Utqiagvik különleges. Más alaszkai városoktól eltérően ez a hely olyan északra fekszik, hogy a téli hónapokban a sarki éjszakák nagyon hosszúak.

Olyannyira, hogy van egy éjszaka, ami 65 napig tart.

2018 november 18-án a nap lement, és ezzel a város egy két hónapos éjszakába merült alá, ugyanis nem is fog felkelni január 23-ig. És a nap ekkor is csak a horizont szélén fog pislákolni, és még egy hétbe fog kerülni, hogy teljesen felkeljen.

A 65 éjszaka során csak néhány alkalommal fog „kihomályosodni”, akkor is csak három órára.

A minimális fényviszonyokhoz szerencsére már hozzászoktak a helyiek, de sanszos, hogy elfogy pár sör amikor végre feljön a nap.

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót