Ma már szerencsére komoly kultúrája van hazánkban is a cangázásnak, a Balaton, a Velencei-tavat, sőt szinte a teljes országot is körbe lehet tekerni. De mi van, ha már kicsinek és unalmasnak találod? Gurulj át a szomszédba.

Mivel Ausztriában már a vendéglátóhelyek, a szálláshelyek, a szabadidős létesítmények és az egyéb turisztikai attrakciók is megnyitottak a turisták előtt, nincs akadálya odaát pihenni.

Az osztrák vendéglátók idén nyáron mindent megtesznek azért, hogy Ausztria ne csak az egyik legszebb és legbarátságosabb, hanem a legbiztonságosabb üdülőhely is legyen.

Ausztria egyébként mindent kínál, amire igény lehet, ezt már tudjuk, csak győzd fellelni a lehetőségeket. Mi persze azért is vagyunk, hogy segítsünk, egyfajta iránytűként mutassuk, merre érdemes indulnod, ha családdal nyaralnál, apa-fiú programra mennél, csúcsminőségű síterepen akarsz száguldozni, zene- és csokitúrára vágysz.

Vagy épp akkor, ha minden héten tekersz, de már kicsit egysíkúnak találod a magyar bicikliutakat. Hova tovább?

Gyere, mutatjuk a helyet, ahol a levegő, a táj, kristálytiszta vizű, türkiz tavak és a kerékpárok is szuperek. Fedezd fel Ausztria napfényes délvidékét két keréken.

A Nagy karintiai tókerülő túra

Ez egy 340 kilométer hosszú kerékpártúra Ausztria legdélebbi tartományának legszebb tavaihoz. Egészen pazar környezetben járhatod be az olasz és szlovén határ közelében található lenyűgöző domb- és hegyvidéket. A rendelkezésre álló idő és a kondíció függvényében a 340 kilométer hosszú, változatos útvonal tetszőleges számú szakaszra osztható. A legideálisabb, ha az egész kerékpártúrára legalább egy hetet betervezünk. Mi most egy ilyet mutatunk.

A kerékpárút mentén minden ízléshez és pénztárcához találni megfelelő szálláshelyet, valamint aki kicsit nehezebben bírja a terepet, vagy szimplán lusta, mi a szerkesztőség háromnegyede, akkor természetesen elektromos kerékpárral is végigcsinálhatja a túrát – több mint 50 karintiai kerékpárkölcsönző áll rendelkezésére, hogy bérelj egy ilyen modern elektromos cangát, minden szükséges tartozékkal együtt. További információk a karintiai e-bike és kerékpárkölcsönző hálózatról itt.

2018 óta Karintia igazán különlegesnek és egyedülállónak mondható: sehol máshol nem találni olyan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózatot, mint Ausztria legdélebben fekvő tartományában. A Papin céggel és a karintiai turisztikai régiókkal közösen sikerült kialakítani egy 50 állomáshelyből álló kölcsönzőhálózatot, ahol mindenféle kerékpár bérelhető (mountainbike, városi kerékpár, gyermekbicikli, e-bike stb.). Valamennyi kerékpár online is lefoglalható, emellett csoportok is minden gond nélkül foglalhatnak maguknak kerékpárokat ezen a honlapon keresztül. A biciklik visszaszállításáról a Papin cég gondoskodik. Foglalás itt.

(Jörg Reuther / E-Bike_Archiv MTG)

A nyolcast leíró, több napos kerékpártúra egyik lehetséges kiindulópontja a Dráva mentén található Villach városa, amely autóval és vonattal egyaránt könnyedén megközelíthető és Karintia földrajzi középpontjának számít. A csodaszép város nincs közel, nagyjából öt és fél óta út autóval, de a vonat is praktikus: gyors és kényelmes, közben még sörözhetsz kolbászozhatsz is a büfékocsiban.

A túra túlnyomó részt jelzett kerékpárúton vezet, illetve egybeesik az Alpok–Adria kerékpárút és a Dráva kerékpárút néhány szakaszával. Az enyhe klímának köszönhetően az Alpok fő vonulatától délre eső Nagy karintiai tókerülő túra áprilistól egészen októberig várja a kerékpárosokat.

1. szakasz: Villach–Millstatt

67 kilométer, 690 méternyi szintkülönbség

A Nagy karintiai tókerülő túra kiindulópontja Villach keleti részén, a Dráván átívelő piros Béke hídnál (Friedensbrücke) található. Az északi irányba vezető kerékpárúton alig öt kilométer múlva érhető el az Ossiacher See, amelyet az óramutató járásával ellentétes irányban, a vízre és a környező hegyekre nyíló csodás kilátás közepette kerülhetnek meg a kerékpárosok. Ossiachban érdemes megállni és megcsodálni az apátságot, valamint a XI. századi barokk templomot.

A tó megkerülése után következik az első hosszabb emelkedő. Az útvonal jó 15 kilométer hosszan kanyarog az Afritzer Bach mentén, fel a kristálytiszta vizű Afritzersee-hez és Feldsee-hez. Ezt követően a kerékpárosok Radentheinon át juthatnak le a Millstätter See keleti partjára, majd Dellach településén át Millstattba.

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

(Fotó: Titelbild_Kaernten / Uwe Geissler)

2. szakasz: Millstatt–Techendorf

49 kilométer, 732 méternyi szintkülönbség

A túra második napja kényelmesen indul, de napközben szép lassan a hét legnagyobb szintkülönbségét hagyjuk a hátunk mögött. Kezdetben a Millstätter See partján vezet az útvonal Seebodenbe, majd tovább a Dráva-völgyében található Spittalba. A tókerülő túra itt a híres Dráva kerékpárútba torkollik, amely Karintia legnagyobb tavát kíséri végig a tartományon. Neuolsachnál kell letérni a Dráva kerékpárútról nyugati irányba, ezután egy hosszú emelkedőn át feltekerni Zlanba, majd az idilli Weißenbach mentén haladva érhető el Stockenboi települése.

Innen már csak tíz kilométerre található a festői Weissensee keleti partja. Itt véget ér a kerékpárút és csak hajóval kelhetünk át a hegyek között megbúvó, leginkább egy fjordra emlékeztető tavon. A 30 perces hajózást követően a kerékpárosok Ronacherfels kikötőjében szállnak ismét partra, hogy megtegyék a Techendorfig hátra lévő utolsó öt kilométert.

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

(Fotó: Tine STEINTHALER / Kaernten Werbung)

3. szakasz: Techendorf–Pressegger See

30 kilométer, 246 méternyi szintkülönbség

Az első két napot és a megtett 1400 méternyi szintkülönbséget követően a rövid harmadik szakasz majdnem felérne egy pihenőnappal... ha nem lenne ott az 1074 méter magas Kreuzberg-nyereg. Azonban a Weissensee már 930 méter magasan fekszik, így a különbség nem is olyan nagy. A hegymenetet követően pedig egy hosszú lejtmenet következik a Gitschtalon át Hermagorba. Innen sík terepen folytatódik a túra a Gailtal kerékpárúton a Pressegger See-hez. Ezen a napon egészen biztosan marad elegendő idő a kellemesen meleg vizű tóban való fürdőzésre.

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

(Fotó: Edward GROEGER / Kaernten Werbung)

4. szakasz: Pressegger See–Egg am Faaker See

49 kilométer, 295 méternyi szintkülönbség

A szintkülönbség tekintetében a Nagy karintiai tókerülő túra javát már megtettétek. A negyedik napon kényelmes tempóban tekerhetsz a Gailtal kerékpárúton egészen az olasz és szlovén határig, majd onnan keleti irányban visszafelé. A kristálytiszta vizű Gail folyó szelíden csörgedezik a kerékpárút mellett, amelyről lélegzetelállító kilátás nyílik az adótornyáról könnyedén felismerhető Dobratsch-ra.

A nap célállomása a türkiz színű Faaker See. Az útvonal kezdetben a tó déli végén vezet, kilátást kínálva a szigetre és az ott található romantikus hangulatot árasztó szállodára. A túrázók végül a keleti partszakasz mentén haladva juthatnak el Egg am Faaker See településére.

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

  • Citromkert több mint 280 különböző citrusfélével Faak am See-ben (egy botanikus kert és biogazdaság saját kombinációja),
  • kenutúra a Faaker See-t körülölelő nádas érintésével.

5. szakasz: Egg am Faaker See–Sankt Kanzian am Klopeiner See

58 kilométer, 369 méternyi szintkülönbség

A Faaker See északi végéről, a Karavankákra és a Mittagskogel piramis alakú hegytömbjére nyíló varázslatos kilátásban gyönyörködve juthatsz vissza a Dráva völgyébe, majd tovább a Wörthersee partján álló Veldenbe. Karintia legnagyobb és legismertebb tavának északi partján haladva érintik a túrázók a kastélyairól és villáiról, valamint stílusos tóparti házairól is ismert Pörtschachot.

(Fotó: Tine STEINTHALER / Kaernten Werbung)

A Klagenfurtban található tóparti sétánytól a kerékpárút a tartományi főváros óvárosán vezet tovább. Délutánra érik el a túrázók a Klopeiner See (Európa legmelegebb tavának) partján álló Sankt Kanziant.

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

  • egy koktél a veldeni sétány egyik kávézójában, kilátással a tóra,
  • kulináris felfedezőtúra a klagenfurti Bencés piacon,
  • Klopeiner See erdei világ St. Kanzianban, 75 attrakcióval és kötélparkkal,
  • tóparti szabadstrandok a nyári felfrissüléshez.

6. szakasz: Sankt Kanzian am Klopeiner See–Velden am Wörthersee

69 kilométer, 493 méternyi szintkülönbség

A Klopeiner See megkerülését követően a hatodik szakasz a Dráva folyó jegyében telik. Az útvonal túlnyomó részt a híres Dráva kerékpárúton vezet, amelyet 2016 óta ötcsillagos kerékpárútként ajánl a Német Kerékpáros Szövetség (ADFC). Ezen a szakaszon vizek és hegyek, várak és víztározók mentén tekerhetsz.

A túraútvonalakkal átszőtt Rosental régióban az útvonal érinti a puskagyártásról ismert Ferlachot. A Dráva számos kanyarulatának egyikében fekszik a hatalmas kerttel, labirintussal és vadasparkkal is rendelkező Rosegg kastély. Innen már csak néhány kilométerre található Velden am Wörthersee települése.

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

  • Tscheppa-szurdok, amely igazán különleges természeti látnivaló Ferlachnál,
  • Expi – a jövő múzeuma telis-tele (fizikai) érdekességekkel és kísérletekkel, a Rosentalban található Gotschuchen/St. Margarethen településen,
  • sétahajózás a Wörthersee Hajótársaság egy hajóján és/vagy kirándulás a Pyramidenkogel kilátóhoz.
(Fotó: Tine STEINTHALER / Kaernten Werbung)

7. szakasz: Velden am Wörthersee–Villach

18 kilométer, 113 méternyi szintkülönbség

Az utolsó nap elbúcsúzunk a karintiai tavaktól. A veldeni tóparti sétánytól a Dráva kerékpárúton kell még néhány kilométert megtenni, mielőtt ismét Villachba érnénk. A Nagy karintiai tókerülő túra a hátad mögött hagyott 340 kilométer után a Velden keleti részén található piros Béke hídnál (Friedensbrücke) ér véget.

És ezt olvastad már?
Ebben az űrhobbitfaluban készül a pezsgő a Somló hegy alatt
Zsarolóvírust kaptál? Ezeket tegyük meg napjaink legveszedelmesebb informatikai fenyegetése, a zsarolóvírus ellen!