Nyáron a tengerpart+buli+csajok kombónál nehéz jobbat felmutatni, az ilyen felszereltséggel bíró pontok mágnesként vonzzák a partyharcosokat a világ minden szegletéből. A szigetekben az a jó, hogy akármerre indulunk, előbb utóbb vízbe botlunk, az alább prezentált földrajzi egységek viszont egyéb extrákkal is bírnak. Induljon az igazi szigetelés!

Mykonos, Görögország

Mykonos a görögországi Kiklád-szigetcsoport tagja, 85 km2-es területtel és kevesebb, mint 10.000 őslakossal. Sok nép lakta, kezdetben egyiptomiak, majd föníciaiak, krétaiak, iónok, jelenleg viszont a rengeteg alkoholt fogyasztó turistahorda a legjellemzőbb népcsoport errefelé. Mykonos legnagyobb és tulajdonképpen egyetlen városa az azonos nevű Mykonos, a sziget lakosságának 90 %-a itt dönti romba az eurózónát él. A város környékén rengeteg remek strand található, nappal ki lehet próbálni mindent, aminek köze van a vízhez meg a nyárhoz, a buli pedig tulajdonképpen a nap 24 órájában pörög, ki sem lehet maradni belőle. A bejátszást érdemes megnézni, ahogy mondani szokás: a képek önmagukért beszélnek.

Hvar, Horvátország

Úgy fest, minden szigettel rendelkező országban kialakulnak azok a pontok, ahová azért járnak a fiatalok, hogy teljesen kivetkőzzenek magukból – a szó eredeti és átvitt értelmében egyaránt. (Később aztán hazatérnek, és visszaváltoznak könyvelőkké, kockázatelemzőkké, marketingesekké, építőipari munkásokká és hasonlók.) Horvátországban is van egy ilyen sziget, úgy hívják: Hvar. A történelem során rengeteg kézen megfordult, tartozott a Velencei Köztársasághoz, a napóleoni Franciaországhoz, Olaszországhoz, az Osztrák-Magyar Monarchiához, 1992-től pedig Horvátország része. A hangulat ennek ellenére - vagy éppen a történelmi múltnak megfelelően - meglehetősen kozmopolita; akik Ibiza hangulatát iparinak és unalmasnak tartják, azok mindenképpen látogassanak el ide.

Florianopolis, Brazília

A brazíliai Florianapolis picit messzebb található, mint Hvar, de akit Santa Catarina állam fővárosába sodor a szél, az mindenképpen vesse bele magát az éjszakába, mert a dél-amerikai kontinensen ez a kötelező must see hely, legalábbis a New York Times szerint, amely 2009-ben az év bulizónájának választotta. Az állam fővárosa, Florianapolis egyik fele még a szárazföldön fekszik, ám a másik része a parttól pár kilométeres távolságra lévő szigeten, amely tele van strandokkal, élményparkokkal, bárokkal, dance hallokkal, night clubokkal és ehhez még hozzáadódik a helyiek bulik iránti közismert fogékonysága , szóval itt minden együtt van egy tökéletes mulatsághoz.

Ibiza, Spanyolország

Ehhez a helyszínhez nem kell különösebb kommentár: a sors valamiért ezt a kis Földközi-tengeri szigetet szemelte ki, hogy létrehozza a világ legőrültebb, egész nyáron 0-24 órában tomboló partizónáját. Ibiza a 60-as években vált az európai hippik kedvelt relaxációs pontjává, akkoriban még a lassulás és az ehhez kapcsolódó drogkultúra volt érvényben, az elmúlt két évtizedben a tempó erőteljesen felgyorsult, más közönség gyülekezik itt másféle házi gyógyszertárral. Az elektronikus zene istenei a nyári hónapokban ide teszik át székhelyüket, a nagy klubokban – Pacha, Privilige, Space, stb. – az összegfüggő biomasszaként pulzáló tömeg előtt vagy kora este a partmenti bárokban csupa nagyágyú tekeri a potikat. Kritikusai unalmasnak tartják, de annyi biztos, hogy itt mindig kiszámíthatóan maximális fordulatszámon zajlanak az események.

Koh Phangan, Thaiföld

Ha olyan helyeken is szigetelnek, mint Horvátország, akkor pont Thaiföldön ne tennék? „A világ legjobb partiszigete” cím büszke birtokosa a szakértők szerint Koh Phangan szigete, amely dél-kelet Thaiföld partjainál található, és legfőbb nevezetességének a full moon, vagyis telihold partik számítanak. Egy időben az indiai Goán voltak a leghíresebb full moon bulik, de az indiai hatóságok nem szerették, hogy a fél világ náluk bogyózza széjjel az agyát, úgyhogy némi bolyongás után az energiák Thaiföldön, egészen pontosan Koh Phangan szigetén koncentrálódtak. Bár telihold havonta egyszer van, a bulik folyamatosan zajlanak, ami nagy szerencse, hiszen a bártulajdonosok és a személyzet éhenhalna, a turisták pedig hülyére unnák magukat. Nem tudjuk, hogy ezeket a zenés-táncos összejöveteleket „félhold partinak” vagy „majdnem telihold partiknak” nevezik-e, de az biztos, hogy a buli minőségére és a környezetre nem lehet panasz.

Ha az ország legjobb eldugott strandjai, fürdőhelyei érdekelnek, akkor csak kattintanod kell!

(Fotó: dj-ms)

És ezt olvastad már?
Latin-Amerika Párizsától az egyik legszebb úton át a világ legdélebbi városáig