A világ leghidegebb, folyamatosan lakott szibériai városában új szintet ért el a fagy, amit már nem bírt a hőmérő.

Ojmjakon az elmúlt években bizarr világhírnevet szerzett azzal, hogy ez a világ legeslegfagyosabb, állandóan lakott települése: a kelet-szibériai Jakutföldön fekvő várost ötszáz lakó lakja és általában mínusz negyven és ötven fok körül van itt télen.

A város nevét az Ojmjakon folyóról kapta, melynek jelentése: „Ahol a víz nem fagy be”: ez a városban található meleg vizű forrásra utal. Legalább ennyi szerencséjük van a helyieknek a szinte folyamatos téli mínusz ötven fokos hőmérsékletnél: tanítási szünetet például csak mínusz 52 fok után rendelnek el.

Hogy még inkább serkentsék a fagyra épülő „katasztrófaturizmust”, a város felszereltetett egy új, digitális hőmérőt, amely azonban alig pár napig üzemelt, mivel a mínusz 62 fokos csúcsmínusztól konkrétan kitört a berendezés, számol be a Siberian Times. Jelenleg pedig olyan hideg van a városban, hogy a kilépő lakóknak azonnal lefagy a szempillájuk is.

A helyi lakosok azt mondják, a helyi hagyományos hőmérős meteorológiai állomáson mértek hidegebbet: a város rekordfagyása 1933-ban volt, akkor mínusz 67,7 fokot mutatott a hőmérő.

Ezzel a wikipédia tanulsága szerint a helység a Föld hidegpólusának tekinthető. Szóval, ha ma kicsit fázol a sál alatt, akkor vigasztaljon, hogy minden ojmjakoni a képedbe röhögne és fürdőruhában napozna ilyen időben.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés