Bangkokban megvan minden, ami kulturális szempontból érdekessé tehet egy várost, de tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be: erre a helyre nem feltétlenül a múzeumok és műemlékek miatt vagyunk kíváncsiak.

Thaiföld az egész világról vonzza magához az utazókat, vannak, akik lehúznak Pattayára vagy más strandokra, és vannak, akik belevetik magukat Bangkokba, és elmerülnek Dél-Ázsia egyik legizgalmasabb városának nyüzsgő, pörgő világában.

Bangkok Ázsia egyik gigászi metropolisza, az agglomerációval együtt tizennégy millióan lakják. Bangkokot is utolérte a nagyvárosok átka, azaz elfogyott a hely, amerre terjeszkedhet, ezért vertikális térhódításba kezdett. Bangkok a nyolcvanas évek közepétől tíz év alatt erőteljes fejlődésen ment keresztül, ma pedig több mint ezer felhőkarcolójával a világ tizenhetedik „legmagasabb” városa. Az ingatlanárak az épületekkel együtt az égbe szöktek, egy 14.000 m2 –es terület a közelmúltban közel 100 millió dolláros áron kelt el.

Az angyalok városa?

Ugyan Los Angeles az angyalok városa, de thai elnevezése szerint (Krung Thep (กรุงเทพ)) Bangkok is ugyanerre a névre hallgat. Angyalból errefelé viszonylag kevés szaladgál, ám csinos lányokból annál több. Bár a helyi kormányzat nem feltétlenül büszke rá, de a szexturizmus fontos bevételi forrás, és bár a prostitúciót természetesen tiltja a törvény, a hatóságok szemet hunynak felette. A turizmus egyébként a nemzeti össztermék öt százalékát teszi ki, ám arról csak becslések vannak, hogy mekkora részt jelent ebből a dolgozó hölgyek/urak által generált bevétel.

Thaiföld és főleg fővárosa az elmúlt években főleg két dolog miatt kerülhetett bele a hírekbe: 1. árvíz 2. kormányellenes tüntetések. Előbbi esetében a probléma egyértelmű volt – sok víz olyan helyeken, ahol semmi szükség rá -, de a politikát nehéz követni, egyrészt eldönthetetlen, hogy melyik párt miniszterelnök-jelöltje ellen van több korrupciós vád, a másik zavaró tényező, hogy az utcákat elárasztó vörös és sárga ingesek tulajdonképpen kivel vannak, és mit is szeretnének. Az árvíz és a politikai tüntetések évről-évre felváltva követik egymást, ha nincs víz, akkor a thaiok tüntetnek. 2008-ban két hónapon át tartó demonstrációknak a kormányerők vetettek véget, 86-an haltak meg közben. Mindezek ijesztő tények, ám a turista-negyedeket a balhé rendszerint elkerüli. Idén nem lesznek demonstrációk, ugyanis a várost jelen pillanatban is árvíz fenyegeti.

Partytime!

De evezzünk kellemesebb vizekre! Bangkok az év túlnyomó részében egyet jelent a bulival, az önfeledt szórakozással, és a helyi lányok és a világ minden részéről erre vetődő férfiak között szövődő khm… barátságokkal. A három legnépszerűbb parti-régió a Patpong, a Nana Plaza, és a Soi Cowboy, ezek a kerületek dugig vannak bárokkal, masszázsszalonokkal, strip clubokkal, és hasonló intézményekkel.

3 tuti program

Mielőtt a thaiföldi budapesti nagykövetség nyílt levélben tiltakozna, amiért Bangkokot a hiányos öltözetű, könnyűvérű hölgyekkel azonosítjuk, következzék három puritán ajánlat!

Tigristemplom

Nagyjából két órányira Bangkoktól, a Kanchanaburitól nem messze fekvő buddhista templom szerzetesei a kilencvenes évek óta nevelnek tigriskölyköket. A teljesen békés jószágok harmóniában élnek nevelőikkel és a látogatókkal, ezért ha szeretnénk valóban testközelből élvezni ezeknek a nagymacskáknak a társaságát, akkor mindenképpen keressük fel ezt a különleges helyet!

Csónakázás

Hang yao-nak hívják azokat a jellegzetes, hosszú csónakokat, amelyekkel a keskeny csatornákon közlekednek a helyiek. Ez a gondolázás thaiföldi verziója, jó móka és határozottan olcsó 400 bath, kb. 2800 ft egy órára, de lejjebb is lehet alkudni.

Strandolás

Thaiföld népszerű strandjai - Hua Hin, Cha-am, Pattaya - nagyjából 160-200 km-es távolságban fekszenek a fővárostól, vagyis nem a világvégén, de ahhoz viszont messze, hogy Bangkokból ingázgassunk oda-vissza. Mindenesetre jó tudni, hogy ha a hétvégét a tengerparton töltenénk, akkor pár óra alatt odaérhet az ember.

Bangkok egyébként ideális hely, ha el akarunk menekülni az európai télből, az átlaghőmérséklet 30 °C fok körüli, és az éjszakák is forrók, igaz, egészen más okokból kifolyólag. Végül egy helyzetjelentés a bangkoki éjszakából a helyi legcoolabb hip hopperek tolmácsolásában.

Harminc naposnál nem hosszabb tartózkodás esetében nem kell turistavízum Thaiföldre, ezt a remek döntést a tavalyi évben hozta meg a thai kormány. Mivel a dél-ázsiai országban mindent megtesznek, hogy a kedves turisták gond nélkül szórják a pénzt, ezért ATM-ekkel, bankokkal sűrűn találkozhatunk a fővárosban is. Bangkokban a hitelkártyákat szinte mindenhol elfogadják, de vidéki szállókban, éttermek a készpénzt preferálják. Repjegyet legolcsóbban 162.200 ft-ért (EgyptAir) találtunk márciusra a skyscanner.hu-n, érdemes gyakran csekkolni ezt az oldalt, mert jó boltokba is bele lehet futni.

És ezt olvastad már?
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz