Ha már Las Vegasig elég elmenni az Eiffel-toronyért, akkor miért ne meneküljön bikák elől a jó amerikai szintén hazai földön?

Úgy tűnik, Amerikának nem elég a Hálaadás és a Függetlenség napja: kell még valami, ami feldobja az elpusztított indián kultúra miatt kissé szűkre szabott tradicionális muníciót. Az őslakosoktól lenyúlható esőünnep, sámántánc vagy mondjuk a kapcsolódó bölényvadászat helyett a szervezők Európában kutattak inspirációért – és a spanyol partoknál azonnal meg is találták.

Tehát Amerika népe, menekülésre fel! Az élő bikák elől való futás évezredes spanyol hagyományát átterelik az óceán túloldalára, persze Big Mac verzióban, zérócukros kólával. Az esemény ugyanis állítólag életed adrenalinbombája lesz, de azért sokkal, de sokkal biztonságosabban, mint az őshonban, és az állatokat sem ölik meg a végén.

Kilenc államban, gyakorlatilag minden hónapban meg fogják rendezni a júeszéj-verzióban Great Bull Run és Tomato Royale néven illetett fiesztákat – idén augusztus 24-én lesz az első alkalom, Virginiában.

A bikafuttatásra mindenki benevezhet, és a végén egy egész estés mulatságban is részt vehetnek a világ legbátrabb futói, ugyanis még egy mediterrán tradíciót sikerült lekapni az encierro mellőli polcról: a paradicsomdobálást, azaz a La Tomatinát.

Habár a bikafuttatás egyhetes ünnepe július 7–14-éig tart, a paradicsomozást meg augusztus utolsó szerdáján rendezik, és míg előbbi Pamplonában dívik, utóbbi pedig Bunolban (ami olyan hatszáz kilométer távolság), azért az Egyesült Államok kiáll a nevéért, hogy sikerült ezt a kettőt egy napra és helyszínre egyesíteni.

Valóban sokkal praktikusabb így: Európába se kell utazni, két hónapot se kell várni, és az összes mókát megkapod olcsón, otthon, egy helyen!

Kíváncsian várjuk, hogy amint az első bikafeszt lement, vajon a velencei karnevál egy Bastille-nappal egybekötött Októberfeszttel megvalósul-e majd a Sziklás-hegységben: bizonyára még többet lehetne spórolni, és az élmény mégis ugyanaz lenne!

 (Képek: The Great Bull Run )

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A toszkánai város, ahol fák nőnek egy torony tetején

Te bejártad már a városod minden egyes utcáját?

További cikkeink a témában