Az ezredforduló éveiben több százan haltak meg az Andokon átvezető „halálúton”, mostanra viszont a kolibrik, tukánok, papagájok paradicsoma lett. Meg a bringásoké.

Bolívia évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy alternatív útvonalat nyit a történelmi „halálút” helyett, amely alapvetően egy, az Andok hegyein átvezető földút volt, zord sziklákkal és sok-sok hajtűkanyarral. Mostanra a vadon élő állatok újból megjelentek a területen, állítja egy környezetvédelmi csoport.

A Bolívia fővárosát, La Paz-t az ország Amazonas-menti esőerdejével összekötő főútvonalat egykor gyakran járták teherautók, de a számtalan baleset miatt megkapta a „Halálút” nevet: 1999 és 2003 között több száz bolíviai halt meg, miközben próbált rajta közlekedni.

2007-ben Bolívia megnyitott egy alternatív útvonalat, így az eredeti út jobbára a kerékpárosok hobbiterepe lett. Ez nemcsak életeket mentett meg, hanem a természetnek is segített a Wildlife Conservation Society (WCS) tanulmánya szerint.

„Amikor még működött az út, az állatvilágot a járművek által okozott szennyezés, a zaj és a por is befolyásolta” – mondta a tanulmányban részt vevő egyik biológus, Maria Viscarra.

A WCS 35 kamerát állított fel az út mentén, aminek segítségével 16 emlős- és 94 vadon élő madárfajt talált.

„Ma már nem járnak ezen az úton nehéz teherautók. A biológiai sokféleség visszatért a területre, és kolibrikkel, tukánokkal, papagájokkal találkozhatunk — tette hozzá Guido Ayala, a WCS biológusa. – Olyan jó, hogy van egy hely La Paztól 50 percnyire, ahová el lehet jönni megcsodálni a gyönyörű természetet.”

Bár az utat már nem sok autós használja, az útvonalat még mindig keresztek szegélyezik, emléket állítva az út mentén meghalt embereknek.

(Forrás: Reuters, fotó: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk a világ legveszélyesebb helyeit, hogy meg tudd őket nézni 2022-ben

Ha esetleg nincs elég bajod, vagy nem izgultál eleget a vírushelyzet miatt, akkor mutatunk néhány úti célt a legek közül.

És ezt olvastad már?
Latin-Amerika Párizsától az egyik legszebb úton át a világ legdélebbi városáig