Ha esetleg nincs elég bajod, vagy nem izgultál eleget a vírushelyzet miatt, akkor mutatunk néhány úti célt a legek közül.

A legveszélyesebb – Észak-Yungas út, Bolívia

Elég ránézni és pontosan tudod, miért hívják így. Mármint úgy, hogy „Death Road”. Filmekben, dokumentumfilmekben gyakran feltűnik Bolívia egyik híressége, a 69 kilométer hosszú út Yungas megyéjében, amely a fővárost, La Pazt köti össze Coroicóval. Évente nagyjából 300 ember veszti életét ezen a szakaszon, amely az elhelyezkedése mellett amiatt is veszélyes, mert az Amazonas környékén elég gyakori a köd, a földcsuszamlás és itt-ott felbukkanó vízesés, na meg tele van hajtűkanyarral, ami nem elég széles. Mindeközben elég komoly szintkülönbségeket kell letudni: La Paz után 4650 méteren lehet autózni a La Cumbre-hágónál, majd a végén1200 méternél áll meg Coroico városánál.

Mivel rendkívül veszélyes, ezért persze nagyon népszerű turisztikai célpont is, hiszen az ember imád katasztrofaturistáskodni. Ma már utazásszervezővel is meg lehet járni a hírhedt útszakaszt.

A leghalálosabb – Snake Island, Brazília

Körülbelül 40 kilométerre Brazília partjaitól található egy titokzatos sziget, melynek hivatalosan Ilha da Queimada Grande néven ismert, és annyira veszélyes, hogy a brazil kormány megtiltotta, hogy bárki odalátogasson illegálisan.

Van egy pletyka, amely szerint az utolsó halászt, aki túl közel keveredett a Kígyó-sziget partjaihoz, a csónakjában találták meg a saját vérében feküdve, élettelenül. A 43 hektáros szigeten él a világ egyik leghalálosabb kígyója, az arany lándzsavipera, a populáció sűrűsége pedig példátlanul magas: a helyiek szerint minden négyzetméterre 4-5 ilyen kellemetlen kígyó jut.

A legbarátságtalanabb – Nátron-tó, Tanzánia

Csalóka, mert nagyon szép és különleges, de ne engedd, hogy becsapjon. Halálos a hely, a víz nátrium-karbonát-dekahidrát szintje borzalmasan magas, helyenként eléri a 12-es pH-értéket is, de átlagban 9-10. Ez a világ leglúgosabb tava. A flamingók épp ezt használják ki, sárszigetecskéket építenek a fészkeiknek a tó közepén, ezeket pedig a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudják megközelíteni. Te se tedd, pedig az egész gyönyörű, a flamingók mellett még színes is a víz, a vörös és narancs árnyalatot a cianobaktériumok adják, amelyek épp a flamingók fő táplálékát alkotják.

De ez nem minden, a Nátron ugyanis azon kívül, hogy a világ legsósabb tava, még a legmelegebb is, ezért tűztónak is hívják. A kevesebb mint három méter mély tó akár 50 fokos is lehet. Gyönyörű, de barátságtalan.

A leghidegebb – Ojmjakon, Szibéria

Erről a városról már sokszor írtunk, és kiváló fotókat is mutattunk, és továbbra is a világ legveszélyesebb helyei közé tartozik.

A szibériai Ojmjakon ugyanis a világ leghidegebb települése. A kicsi faluba egyetlen út vezet, melynek a „a csontok útja” nevet adták. Sok mindent elárul. Ojmjakonban szinte folyamatos mínusz ötven fok a hőmérséklet, de ott ez megszokott, tanítási szünetet például csak mínusz 52 fok után rendelnek el. 2018-ban a város felszereltetett egy digitális hőmérőt, hogy még inkább láthatóvá tegyék turisták számára, mire is számíthatnak, azonban alig pár nap után a mínusz 62 fokos csúcsmínusztól széttört.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ezért ne egyél soha repülőn perecet
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne