Ciprus jóval több annál, mint az elcsépelt közhely, hogy a szerelem szigete. Van ott minden más is.

Ciprus Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, amely ugyan földrajzilag Ázsiához tartozik, de európai. Így aztán Európa legkeletibb szigetének is nevezhetjük Ciprust.

Ebbe a mediterrán szigetbe elég sok mindent sikerült belezsúfolni: konstans jó idő, tiszta víz, számtalan, homokos, Kék Zászlós strand, hangulatos kisvárosok, aktív kikapcsolódás és finom ételek.

És nem felejtsük el, hogy Ciprus elég nagy bulihelyszín is, a sziget leghíresebb tengerpartján, a Nissi Beachen akár napközben is kialakulhat egy spontán buli.

Ciprusnak van még egy izgalmas tulajdonsága. Nem elég, hogy úgy európai, hogy Ázsiában van, de még ketté is van osztva a sziget hosszában. Az ország fővárosa, Nicosia kettéosztja a déli, szabad és főként görögök, illetve az északi, Törökország által megszállt és főként törökök lakta részeket elválasztó Zöld vonal. A megszállt területeken 1983 óta létezik a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság szakadár állam. Nem része Ciprusnak a szigeten fekvő két brit szuverén támaszpont, Akrotíri és Dekélia sem.

A többi nagy és híresebb város viszont már mindig a tengerparton fekszik és potenciális nyaralóhely: Famaguszta, Larnaka, Limasszol, Páfosz.

A kisebb települések közül érdemes megjegyezni Agia Napát, amely hangulatos kisváros, igazi turistaközpont, hosszú, homokos strandokkal (pl. a méltán híres Nissi Beach), valamint Protaraszt. Az egyik leghíresebb és legcsábítóbb part a protaraszi Fig Tree Bay.

Ciprusra hetente többször is repül Budapestről közvetlen járat Larnakába, szóval ma már nagyon egyszerű eljutni. Ha pedig ott vagy, akkor akár végig is tudod járni a déli partot: Páfosz és Agia Napa két, két és fél óra alatt leautózható, nagyjából 190 kilométer az egész. Szinte végig strand az egész, mindenhol meg lehet mártózni a langyos tengerben.

  

Ez is érdekelhet:

A mediterrán világ apró, felrázható kristálygömbje: Montenegró

Kissé kalandos eljutni a Balkán heted magyarországnyi államába, de örök élmény marad, az garantálható.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában