A Kaposvár melletti Zselici Csillagparkban nemcsak fényszennyezéstől védett helyen nézheted a meteorrajt, de csillagászoktól is kérdezhetsz mindenféle égi jelenségről.

Augusztus közepén menetrendszerűen megérkeznek a Perseidák: a meteorraj maximuma egész Magyarország területén megfigyelhető. Csillagokat és meteorokat bámulni akkor is remek, ha csak úgy felnézünk az égre, de sokkal intenzívebb az élmény, ha fényszennyezéstől minél védettebb helyen figyelünk meg.

A Zselici Csillagpark ezért augusztus 10-től 13-ig a csillagvizsgálóban zajló programok mellett a csillagvizsgáló előtti téren rövid ismertetőt tart a jelenségről, és persze megfigyelések is lesznek. A meteorraj legjobban éjfél után látható, ezért nem árt egy délutáni alvást belekalkulálni az éjszakai program elé. A Kaposvár melletti parkban is

22 órakor kezdődnek a bemutatók a csillagvizsgáló előtt, mikor derült az ég. A Perseida meteorraj mellett szó esik majd a nyári égbolt csillagképeiről, az aktuálisan látható bolygókról, és persze kérdezhetsz is.

Ugyanakkor a park figyelmeztet: mivel a szabad szemmel megfigyelhető jelenség idén telihold idejére esik, jóval kevesebb hullócsillagot figyelhetünk meg, mint az előző években, ezért aki teheti, már a maximum előtti derült estéken is próbáljon meg hullócsillagokat lesni.

Fontos szabály az is, hogy mivel ilyenkor hosszan kémleljük az eget, sokkal praktikusabb hátradönthető támlájú széken vagy főleg pléden megtenni ezt, ilyesmit tehát lehetőleg vigyél magaddal.

Értelemszerűen ebben a környezetben az erős fények rendkívül zavaróak, és sokat rontanak az élményen, így a szervezők kérik, hogy a csillagvizsgáló környékén ne használj erős fényű lámpákat, és a biztonságos közlekedéshez használt lámpákkal ne világíts másokra, csak a lábad elé, az útra.

További információkat a parkról és a csillagvizsgálóról itt találsz.

(Forrás: Zselici Csillagpark, fotó: Schmall Rafael, Zselici Csillagpark)

Ez is érdekelhet:

Az asztroturizmus lehet az iparág új őrülete

Új utazási őrület van kibontakozóban: az asztroturizmus a felfedezésről, a természet szeretetéről, az erős érzelmekről és a félrevonulásról szól.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

További cikkeink a témában