Ne csináljátok utánam! – üzeni Thor Pedersen.

Torbjorn 'Thor' Pedersen tíz éven át járta a világot, megtett durván 382 ezer kilométert, eltapsolt 27 millió forintnyi dollárt, miközben sosem ült repülőre – többnyire busszal vagy hajóval ment, ahova ment.

A 44 éves dán szerint ilyet korábban még senki nem csinált, ami érthető is, figyelembe véve a projekttel járó kockázatokat, és a rászánt időt és pénzt. Plusz a sikerhez kellett a világon legelfogadottabb dán útlevél is.

Pedersen 2018-ban 2020-ra várta a túra befejezését, ám jött a Covid, Thor pedig 772 napra Hongkongban ragadt. Így tartott hét év helyett tízig az út.

Az utazást egy geotermikus energiával foglalkozó cég finanszírozta, havi hatszáz dollár apanázst juttatva Pedersennek, aki átlagban napi húsz dollárt költött. Arról, hogy mit használt repülő helyett, ijesztő számokat közölt többek között 418 buszos vagy minibuszos úttal, 269 taxizással (közte másokkal megosztott motoros taxin is), kilencszer még kamiont is stoppolt, 158-szor szállt vonatra, 43-szor vitte riksa, 40 alkalommal konténerhajó, 67-szer csónak, komp vagy turistahajó, egyszer-egyszer lovon és rendőrségi autóban is utazott.

Több politikai zavaragás vagy háborús esemény is felforgatta a menetrendet, a legdurvább az volt, amikor

Kamerun és Kongó határán 45 percen át fogva tartották, fegyvert szegezve rá, majd magyarázat nélkül tovább engedték. Érthető, ha a leendő követőinek csak annyit üzent: „Ne csináljátok!”

Bár ki tudja, talán csak ő maradna az egyetlen, akinek sikerült ez a mutatvány.

Te vállalnál tíz évi utazást az ismeretlenbe vagy sok volna ennyi hercehurca?

(Forrás: CNBC, fotó: Torbjorn Pedersen)

Egy másik világjáró ellenben teljesen mást üzent nekünk pár éve: 

Ne készülj túl sokat! Henry Cole világjáró motoros kalandor tippjei

Ha elképzelnénk valakit, aki motorral járja körbe a világot, egy Henry Cole-hoz hasonló figura jutna eszünkbe.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában