Tenger nélküli nép vagyunk, nekünk egy delfin olyan egzotikum, mint egy görögnek a szürke marha. Mutatjuk, hol lehet hozzánk legközelebb delfint látni!

Mivel Debrecenben nőttem fel, egészen sokáig nem bírt belemenni a fejembe, miként lehet a puszta, a Hortobágy a hazám egyik legfontosabb, legismertebb turisztikai attrakciója. Van egy nagy, lapos rét, ahol nincs semmi, csak pár tehén meg ló meg egy kőhíd, amelyiknél bármelyik budapesti híd érdekesebb, komplikáltabb, elegánsabb konstrukció. És emberek ideutaznak, hogy ezt nézzék? Ugyanakkor viszont, mivel Debrecenben nőttem fel, egészen sokáig úgy képzeltem, hogy egy delfin, sőt: egy medence, amiben delfinek ugrálnak át karikákon, a világ legegzotikusabb dolga lehet!

 

Már felnőttként, Riminiben jártam először delfináriumban, a két, akkor még pici gyerekemmel. Ott tudtam meg, hogy a delfinshow érdekességéről alkotott elképzelésem pont akkora butaság volt, mint az hogy a Hortobágy ne lenne érdekes, ha alaposabban megnézi az ember.

Ugráló emlőshalak, unott delfinidomárok, érdektelen gyerekek a nézőtéren, bennem pedig enyhe rossz érzés, hogy vajon ezt az egészet tényleg legalább a delfin élvezi-e. Kábé ennyi maradt meg az élményből.

Később aztán egy utószezonban történt horvátországi nyaraláson rájöttem, hogy a delfin mégiscsak lehet érdekes. Egy csapat egy reggel beúszott az öbölbe, aminek a partján az apartmanunk volt, én pedig észrevettem őket reggelizés közben. Távcsővel lestük a szürke pacákat a messzeségben, hogy mikor dugják ki legalább egy kicsit valamijüket a vízből. Másnap alaposan kifaggattuk a háziakat, hogy is van ez, és azóta mindig figyelem a tengert a horvátoknál, hátha megint látok igazi, vad delfint, ami csak úgy jön-megy a maga örömére. No de ennyit az én kapcsolatomról a delfinekkel – nem ez most a lényeg, hanem az, hogy hol nézhet közelről, akár testközelből delfint az, aki ilyesmire vágyik!

Meglepő módon Németország közepén, Nürnbergben vannak a legközelebbi delfinek, Budapesttől alig 750 kilométerre kocsival. A nürnbergi állatkertben üzemelő delfinlagúnában jelenleg hat delfin fogadja a rajongókat. A legidősebb, Nynke már 37 éves is elmúlt, egyidős Chris Hemsworthszel és Mila Kunisszal! Ezek a delfinek nem ugrálnak vezényszóra, csak úgy a maguk örömére úszkálnak összevissza, viszont víz alatt is meg lehet őket nézni, üvegfalon át.

A második legközelebbi delfinárium Constanțában, Romániában van, 1072 kilométerre – itt már a klasszikus ugráltatós-közönséget lecsapós show-t is megkapja, aki szeretné.

A Google Maps szerint 1085 kilométerre van Budapesttől a várnai delfinárium, ahol szintén megvan az etikailag vitatott delfinugráltatós show, sőt: akár még egy medencébe is kerülhet a delfinekkel, aki akar (és fizet érte).

A rimini intézményt 2014-ben bezáratták az olasz hatóságok. Mint kiderült, az állatokat engedély nélkül, embertelen delfintelen körülmények között egzecíroztatta az üzemeltető. (Szóval valószínűleg ők se élvezték a show-t, amit láttam.) Genovában, Budapesttől 1088 kilométerre viszont van egy delfineket is tartó vízi állatkert (fura, hogy nincs erre igazi magyar szó), ami ma is működik. Klasszikus delfin-show-ra itt ne számítsunk, a delfineket Genovában békén hagyják.

Duisburgban, Németországban, Budapesttől 1205 kilométerre is vannak delfinek a helyi tengeri állatos parkban, Athénban pedig a mi fővárosunktól 1480 kilométeres távolságban várják a nézőket a helyi palackorrúak.

Spanyolország igazi delfinárium-nagyhatalom, legalább hét, delfint is tartó vízi állatkerttel. Persze ezek iszonyú messze vannak, de annyit mondhatok, hogy a valenciai Oceanogràficot (2260 kilométer) biztosan érdemes megnézni, még delfin nélkül is megérné. (Tudom, mert ott már jártam.) Lehet delfinnel fürödni Belgiumban is, a bruges-i Boudewijn Seaparkban, 1446 kilométerre Budapesttől. Ha a nézőnek szerencséje van, akár a delfinekkel együtt úszó környezetvédő aktivistákat is láthat! Tavaly júliusban legalábbis volt egy ilyen akció, amikor egy előadás közben beugráltak a medencébe néhányan, akik úgy gondolják, a delfineknek nem annyira a közönség előtt ugrálva, hanem inkább kint a szabad vizeken volna a helyük.

A delfinshow-k elleni társadalmi megmozdulások egyébként lassan, de biztosan kiszorítani látszanak ezt a fajta tömegszórakoztatást Európából.

A szó jó értelmében vett állatkerti jellegű, tehát az oktatási, fajmentési céllal működő, természetközeli körülményeket imitáló delfin- (illetve más tengeriemlős-) medencék valószínűleg megmaradnak, sőt: talán a terápiás célú delfines foglalkozások sem tűnnek el. A labdázó, karikán átugráló, vezényszóra a közönséget lecsapó mutatványosdi viszont már több európai országban (egyébként Magyarországon is!) tilos. Akinek ez bakancslistás program, addig menjen ilyet látni, amíg van hova!

(Fotók: Getty Images)

Inkább gazellás vagy, mint delfines?

A vadonban már kihalt gazella született a Fővárosi Állatkertben

Állati sikerek: kis mhorr gazella született és a veszélyeztetett tarvarjaknál is több fióka cseperedik.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában