Hacienda Napoles

Ha megnéznéd

 Hol? Puerto Triunfo-ban, Bogotától 320km-re
• Belépő: 27-50$
• Honlap

Kolumbiáról először mindenkinek a kábítószer ugrik be, és ezen a legzseniálisabb PR-kampány sem változtathat. Néhány ügyes helyi üzletember úgy döntött meg sem próbálkozik ilyesmivel, ehelyett inkább élményparkot létesítettek az egykori hírhedt drogbáró, Pablo Escobar haciendáján. A kapu bejárata felett annak a repülőnek a másolata fogad, amelyben Escobar első szállítmánya érkezett meg az USA-ba. A szafari-részlegben megcsodálhatjuk a főnök kedvenc vízilovait, zebráit és bölényeit. A jóságos Pablo bácsinak hála, a gyerekek életnagyságú mamut és dinó mászókákon gyakorolhatják, hogyan kell meglépni a zsaruk elől, ha szorul a hurok. És ha még ez sem lenne elég, megtekinthetünk egy fotókiállítást a „nagyember” életéről. Hogy ez a kutyát sem érdekli? Óriási tévedés! A parknak évente 50.000 látogatója van. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a legendás drogbáró képzőművészeket is megihletett: főképünk Fernando Botero Pablo Escobar halála című festményének részlete.)

Dollywood

Ha megnéznéd

• Hol? Pigeon Forge, Tennessee,USA
• Belépő: 60.60$
• Honlap

Dolly Parton igazi amerikai hős, aki amerikai zenéjével érte el az amerikai álmot. Ám örökszőke amerikai sztárunk azt gondolta, amerikai honfitársai zsebében még mindig túl sok felesleges amerikai dollár lapul, ezért létrehozta nekik Dollywood-ot. A vadnyugati ihletésű parkban van gospel-múzeum, saját vasút gőzmozdonnyal, és több tucat furfangos szerkezet. A legtutibb választás a Thunderhead névre hallgató hullámvasút, amelynek legmagasabb pontja 31 méter, és elérheti a 90km/h- s sebességet is. Dollywood mára Tennessee állam leglátogatottabb turista célpontjává vált. Azt már csak a rosszindulatúak tennék hozzá: nem túl erős mezőnyben.

Dickens World

Ha megnéznéd

• Hol? Chatham Dockyard, Kent, Anglia
• Belépő: 13£
• Honlap

El tudod képzelni, milyen volt az élet Dickens korának sötét, bűzlő Londonjában? Nem? Ne is keress tovább, a Dickens World a te helyed. A tulajdonosok felépíttették a XIX. századi nyomorúságos Anglia hű mását, mindössze 62 millió fontért. Itt aztán bármit megtehetünk, amit normális esetben eszünk ágában sem lenne megtenni. Kacsázhatunk a koszos sikátorokban, ahol káposztás rekeszekbe rejtett számítógépes kütyük biztosítják a rothadó zöldségek szagát. Beülhetünk egy viktoriánus iskola padjába, ahol vesszőzés nincs, de vannak 3D-s szemléltetők. Önként besétálhatunk a börtönbe, ahol szökni készülő rabok lesnek ránk. Sajnos azonban a nyomor-biznisznek betett a gazdasági válság. A park javarészt már csak az éttermek bevételéből él, ahol persze nem viktoriánus menüt kínálnak.

BonBonLand

Ha megnéznéd

• Hol? Holme Olstrup, Koppenhágától kb. 100km-re
• Belépő: 199-219DKK
• Honlap

BonBonLand ötlete egy dán édesség-gyáros fejéből pattant ki, aki így szerette volna felhívni a figyelmet cukorka-üzleteire. Aztán a park csak nőtt, dagadt tovább, és mára már több mint hatvan különböző játék várja a gyerekeket és vonakodó szüleiket. A jó hír, hogyha egyszer kicsengettük a beugrót, az összes állatfigurába bújtatott „kínzóeszközt” szabadon kipróbálhatjuk. A vízi patkány nevű hullámvasutat senki sem úszhatja meg szárazon, de a park garantálja, hogy minden liter nedű, amit lenyeltünk, gondosan szűrt, tisztított és illatosított víz volt. A fingó kutya névre keresztelt hullámvasúton szerencsére a cég a fantáziánkra bízza a szagokat, bár jóindulatúan figyelmeztet, hogy - idézzük - az idegességtől mi fogunk össze-vissza fingani. Van ember, aki nem így képzel el egy vidám, nyári hétvégét?

Holy Land Experience

Ha megnéznéd

• Hol? Orlando, Florida, USA
• Belépő: 35$
 Honlap

A park tulajdonosa egy újkeresztény média vállalat, amely nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy elrepít minket Jézus korának szentföldjére. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem egy klasszikus élménypark. Szóval nem lesz vízi csúszda a kálvária stációi mentén, de ettől még nem kell unatkoznunk. Kezdésként tegyünk egy sétát a biblia alapján reprodukált édenkertben, majd tekintsük meg az utolsó vacsorát. Ha utóbbitól megéheztünk kissé, semmi gond! Nyomjunk be egy hot dogot Simeon sarki büféjében, aztán jöhet Krisztus urunk garantáltan (mű)véres keresztre feszítése. Amerika nemet mond a Sátán mesterkedéseire, és szuper hangos igent a világ legidiótább ötletére!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Barcelona után Madrid városnéző kapszuláit is beüzemelik hamarosan

A szocializmus egyik legszebb oldala

További cikkeink a témában