A hatóságokat is sikerült átverniük, a sikeres csúcskísérletet ugyanis államilag is elismerték.

Narender Szingh Jadav és Szima Rani Goszvami csúcshódítását annak idején hitelesítette a nepáli turisztikai minisztérium.

írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Amikor tavaly egyiküket a rangos Tenzing Norgay Adventure Awardra jelölték, a páros teljesítményét számos másik hegymászó kétségbe vonta. A szaktárca egyik munkatársa szerint az általuk indított vizsgálat megállapította, hogy a páros nem szolgált egyetlen hitelt érdemlő bizonyítékkal sem a csúcs meghódításáról, ennek alapján arra jutottak, hogy a két hegymászó soha nem ért fel a hegy tetejére.

Megállapítottuk, hogy hamis dokumentumokat, köztük fényképeket nyújtottak be. Ezen dokumentumok, valamint az szakértőkkel, köztük hegyi vezetőkkel folytatott beszélgetések alapján hoztunk meg a döntésünket

mondta a minisztérium egyik munkatársa.

A két hegymászót és vezetőjüket 2016-tól kezdődően hat évre tiltották el a nepáli hegyek megmászásától. A Mount Everest csúcsának meghódításáról szóló igazolásukat visszavonták.

A turisztikai minisztérium továbbá pénzbírságot szabott ki a mászást szervező vállalatra, valamint a párost támogató hegyi vezetőkre. A két indiai alpinista egyelőre nem reagált a szerdai bejelentésre. A Mount Everest, a világ legmagasabb, 8848,86 méteres csúcsának meghódítása óriási teljesítménynek számít a hegymászók körében világszerte.

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Olyan hangulata van ennek az Észak-Koreáról készült videónak, mintha egy rideg, nyirkos takaró alá feküdnél

Csak egy kis bepillantás a sztálinista diktatúra mindennapjaiba, ami után nagyon hálás leszel, hogy Európába születtél.

És ezt olvastad már?
Amikor megérint a prémium autózás érzése – A Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában
További cikkeink a témában