Négyszer távolabb van a Naptól, mint a Pluto.

Megállapították a Naprendszer valaha megfigyelt legtávolabbi objektumának keringési pályáját.

adta hírül az MTI.

Az Észak-Arizonai Egyetem kutatására hivatkozva azt írják: a 2018 AG37 nevű kisbolygó négyszer távolabb van a Naptól, mint a Pluto. Az égitestnek van egy fantázianeve is: Farfaroutnak hívják.

Az egyetem professzora, Chad Trujillo vezette kutatócsoport mostanra gyűjtött elegendő megfigyelési anyagot ahhoz, hogy meghatározzák a Farfarout pályáját.

A kisbolygót a Hawaiin lévő Maunakea vulkán tetején álló Subaru 8 méteres teleszkóppal fedezték fel, majd a Gemini North és a Magellán távcsövekkel is megfigyelték lassú mozgását az égbolton. A Farfarout Naptól való átlagos távolsága 132 csillagászati egység (egy csillagászati egység a Föld és a Nap távolságának felel meg). Összehasonlításként: a Pluto csupán 39 csillagászati egységre van a Naptól.

Az újonnan felfedezett égitest nagyon hosszúkás pályával rendelkezik, ezért a Naptól 175 egységre van pályája legtávolabbi pontján, amikor pedig legközelebb van a Naphoz, akkor a Neptunusz keringési pályáján belülre kerül, mintegy 27 csillagászati egységre.

A Farfarout a Napot nagyjából ezer év alatt kerüli meg, minden alkalommal keresztezi a Neptunusz pályáját. Ez azt jelenti, hogy a Farfarout nagy valószínűséggel a Naprendszer élete során megtapasztalta a Neptunusz hatalmas gravitációs vonzását, és vélhetően ez az oka nagy és hosszúkás keringési pályájának.

Hosszú pályája miatt nagyon lassan mozog az égbolton, ezért több évbe telik útjának pontos meghatározása

mondta David Tholen, a Hawaii Csillagászati Egyetem munkatársa, aki részt vett a fent említett kutatásban.

A Farfarout nagyon halvány, fényessége és Naptól való távolsága alapján a kutatók úgy becsülik, hogy nagyjából 400 kilométeres lehet. Ezzel a mérettel még a törpebolygók kategóriájába tartozik, ez alapján feltételezhetően jégben gazdag objektum.

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Eltiltottak két alpinistát Nepálban, mert azt hazudták, hogy 2016-ban megmászták a Mount Everestet

A hatóságokat is sikerült átverniük, a sikeres csúcskísérletet ugyanis államilag is elismerték.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában