A feladat megoldható, méghozzá Izlandon.

Tektonikailag az egész Föld egyik legérdekesebb része az izlandi Þingvellir Nemzeti Park. Az 1930-ban alapított park 2004 óta a Világörökség része, és bár az izlandiak legfontosabb történelmi emlékhelye is (ott alapították meg a világ első parlamentjét, az Alþinget, amely 930–1798-ig ott ülésezett, majd 1944-ben ott kiáltották ki Izland függetlenségét), mi most maradjunk a lemeztektonikánál.

Szóval a nemzeti park területén találkozik két globális jelentőségű lemez, az eurázsiai és az észak-amerikai. Lényegében

Izland szigete maga is a két távolodó kőzetlemezből feltörő, majd megszilárduló magmából keletkezett. Ráadásul a vulkáni kitöréseknek hála a sziget területe folyamatosan növekszik, a két lemez távolodása elég látványos, évente durván két centi.

2000 nyarán történt egy súlyos földrengés, aminek ugyan negyven-ötven kilométerre volt az epicentruma, de a Þingvellir Nemzeti Park szikláiról is kövek hullottak le, a hasadékokból víz tört fel. A földrengés a két lemez eltolódásának következménye volt (mint rendszeresen): délen a két lemez arasznyira halad el egymás mellett, de Þingvellirnél szétválnak, és köztük a föld megsüllyed.

A tektonikai mozgásokról ezen az interaktív oldalon tudhatsz meg többet. A borítóképen két lemez találkozásának feltárását mutatja a Þingvellir Nemzeti Parkban.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Amikor pingvin totyog a leszállópályán