Opera a tőkehalról, a túlélés művészete és a sóbányászat hétezer éve: jövőre norvég, észt és osztrák városok, falvak lesznek Európa Kulturális Fővárosai. Egy gyors körülnézés után most azonnal indulnánk.

Még javában zajlik az idei EKF-évad Veszprémben, Temesváron és Elefszínában, de már megvannak a jövő évi helyszínek, és nem is árt felkészülni előre, mert kettő közülük nem éppen a szomszédban van – a harmadik igen. Maradva a megközelíthetőségi sorrendnél 2024-ben az ausztriai Bad Ischl és a Salzkammergut régió, az észtországi Tartu, valamint a norvégiai Bodø lesznek a kultfővárosok. Nézzük meg őket gyorsan!

Bad Ischl és a Salzkammergut régió, Ausztria

Az alpesi hegycsúcsokkal, 70 tóval, számtalan kilátóponttal, kristálytiszta levegővel és a sóbányászat hagyományával rendelkező régiót több mint 7000 évvel ezelőtt említették először, és különösen gazdag kultúrában, történelemben és természeti szépségekben.

Jövőre több mint 180 rendezvényt tartanak Salzkammergut-szerte, a koncepció a regionális impulzusok és a nemzetközi művészek színes keveréke.

Céljuk az elgondolkodtatás, a művészi előadás és a párbeszéd, továbbá az is, hogy fenntartható legyen és a jövőbe tekintve értékelje a hagyományokat.

A Traun-folyó Bad Ischlben
Bad Ischl dróntávlatból
Gmunden, Traunsee-tó
Hallstatt, a Jégvarázs ihletője
Hallstatt központi tere

Bodø, Norvégia

Az EKF 1985 óta íródó történetében Bodø lesz az első (fő)város az északi sarkkörtől északra. Több mint 600 rendezvényt szerveznek a Nordland régióban, közülük majdnem százat prezentáltak a Bodø2024 első programindító rendezvényén.

A kiemelkedő rendezvények közt említik a szervezők a 100%-ban fenntartható fesztivált, a Szentivánéji tábortüzet, a szabadságfesztivált, a történelmi utazást a nordlandi vasúton, a koncerteket egy elsüllyedt barlangban, egy 10 méter magas szobrot a tengeren, valamint a sarkvidéki ételek roadshow-ját és fesztiválját.

És akkor a tőkehalról szóló operát még nem is mondtuk.

Bodø mindössze a harmadik norvég város lesz, amelyik Európa Kulturális Fővárosának mondhatja magát Bergen (2000) és Stavanger (2008) után. Az évet 2024. február 03-án nyitják majd meg a belső kikötőben.

Bodø este
A szomszédos Lofoten
Bodø, Saltstraumen-híd

Tartu, Észtország

A 93 ezres kisváros Észtország déli részét képviseli majd az EKF 2024-en, a program fő koncepciója pedig a Túlélés művészete (Arts of survival). Ez alatt olyan tudásanyagot, értékeket és képességeket értenek, amelyekkel „jó életet élhetünk a jövőben”.

A Tartu 2024 programja szerint a négy legfontosabb túlélési készség az egyediség, a fenntarthatóság, a tudatosság és a közös alkotás.

Ezek mindegyikét ki is bontják aztán a programok során. Persze nemcsak ezzel készülnek a szervezők, több mint 300 rendezvény lesz a városban és Dél-Észtországban, de a teljes programkínálatot csak októberben mutatják majd be.

A tartui Városháza
Tartu látképe
A Szent Péter és Pál katedrális
Az egyetem botanikus kertje
A Csókolózó diákok szökőkút

Az EKF az Európai Unió legnagyobb kulturális programja, amelyen az 1985-ös indulás óta már 70 város vett részt, és az utóbbi időkben már alapvetővé vált a környező régió bemutatása is.

(Fotók: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Ez a vagány építmény 116 magyar település együttműködését szimbolizálja

Geometrikus formák és őshonos facsemeték segítségével épített látványos köztéri installációt a veszprémi Gyárkertben a Hello Wood, méghozzá a frissen felújított Drechsler-palota régi tetőszerkezetének vörösfenyő deszkázatából.

MusiColours Veszprém – a sokszínű, muzsikáló város

Idén Veszprémben zenélnek majd a legtöbben: május 27-én indul a MusiColours fesztivál, ahol ezernél is több fiatal zenészt hallhatsz, a világ ismert zeneiskoláinak legtehetségesebb növendékeit.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Hamarosan újranyit Bécs ikonikus épülete

Mesébe illő ez a görögországi világítótorony

További cikkeink a témában