2023-ban egészen biztosan Veszprém az a város, ahol a legtöbben zenélnek. Májusban pedig Veszprém lesz az a város is, ahol a legtöbb fiatal zenél. Május 27-én ugyanis kezdetét veszi a MusiColours fesztivál! Öt napon keresztül a világ számos, ismert zeneiskolájának legtehetségesebb növendékeit lehet meghallgatni: 13 országból több mint 1000 fiatal zenész érkezik, hogy együtt lehessenek, ismerkedhessenek és persze nem utolsó sorban zenéljenek a városban élő, és az oda látogató zeneszeretők nagy örömére.

Veszprémben nemcsak a fesztiválok, a nagyszabású koncertek és a neves előadók számítanak. Persze például az Utcazene Fesztivál, a komolyzenei Auer Fesztivál és a tömegeket megmozgató VeszprémFest kiemelt helyet foglal el a város életében, de az, hogy a zene mennyire része a mindennapoknak, hányan játszanak amatőrként vagy kedvtelésből hangszeren, hogyan épít a zene közösségeket és tölti meg tartalommal a város lakóinak mindennapjait, hogyan használják a zenét az oktatásban, a szabadidő színvonalas eltöltésében, hasonló jelentőséggel bír! Mind a városvezetés, mind a VEB2023 EKF emiatt kiemelten fontosnak tartja a fiatal generáció megszólítását olyan nemzetközi programokkal, amelyek egyrészt követendő például szolgálnak és kedvet csinálhatnak a zenéléshez, másrészt a fiatal zenészeknek teremt olyan alkalmakat, ahol megismerkedhetnek egymással és hosszútávon is működő, összetartó közösséget építhetnek határon innen és azon túl is.

Hivatalosan 1762-től beszélhetünk Veszprém zenei életéről, amikor is az első hivatásos muzsikusok, szám szerint hatan, letelepedtek a városban. Ahogy teltek az évek, ez a létszám exponenciálisan nőtt. Ma már szinte az egész városnak van valamilyen kötődése a zenéhez, vagy azért, mert műveli, vagy azért, mert élvezettel hallgatja.

Veszprém nem egy-egy világszerte ismert zenekarral vagy eseménnyel büszkélkedhet, hanem azzal, hogy zeneszerető város. Többek között ennek is volt köszönhető, hogy 2019-ben Veszprémet „A zene városa” címmel tüntette ki az UNESCO.

A kétévente megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Zenei Fesztivált, melyet az Európai Zeneiskolák Szövetsége indított el, és amit idén MusiColours-nek hívnak, mindig más országban rendezik meg, és gyakran fordul elő, hogy a házigazda ország mindig az adott év valamelyik kulturális fővárosa lesz. Az idei helyszínválasztás szinte magától értetődő volt, hiszen a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola nemcsak tagja az európai szövetségnek, de igen aktívan részt vesz a hazai zeneiskolákat tömörítő szervezet munkájában is.

Az idei évben, a fesztivál keretében Veszprémbe látogat többek között az a japán Tokorozawa Fény Gyermekkórus, akikről korábban számos fórumon lehetett olvasni, mikor a magyar olimpiai csapatnak énekelték, hogy „az éjjel soha nem érhet véget”, de számos olyan fiatal fellépő érkezik a jazz, a rock és a komolyzenei stílusok képviseletében, akik hazájukban már ismertek a közönség körében és nemzetközi szinten jegyzett konzervatóriumokat képviselnek.

Akik a pünkösdi hétvégén Veszprém szívében sétálva örömmel meghallgatnának egy olasz szimfonikus nagyzenekart, a következő színpadon egy svájci quartetet, majd tovább ballagva a veszprémi fúvósokat vagy egy kisvárdai rockzenekart, azok már most írják be a naptárjukba ezekre a napokra: MusiColours – Veszprém!

Ez is érdekelhet:

Jól rajtolt, de most benyomja a turbót a veszprémi EKF program

Már minden negyedik magyar hallott a Veszprém-Balaton 2023 programról, az eddigi 840 eseményen negyedmillió külföldi vett részt, nőtt a régió látogatottsága és javult az imázsa. És ez még csak a kezdet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Tíz kiváló posztapokaliptikus mozi, ha megnéznéd, hogyan omlik össze a civilizáció

Soha többé nem barátkozol idegenekkel, ha megnézed ezt a horrort

További cikkeink a témában