Már minden negyedik magyar hallott a Veszprém-Balaton 2023 programról, az eddigi 840 eseményen negyedmillió külföldi vett részt, nőtt a régió látogatottsága és javult az imázsa. És ez még csak a kezdet.

Nyolcszáznegyven kulturális program már az első negyedévben, csaknem 50 ezer látogató és minden negyedik magyar már találkozott a VEB2023 EKF program hírével – a statisztikák és mérések mutatják: jelentősen nőtt Veszprém és régió látogatottsága, javult a megítélése, imázsa, és erősebben fejlődik a turizmus, mint az ország más területein. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program január 21–22-i megnyitó napjain csaknem másfélszeresére nőtt a városban érkezők száma. A szervezők szerint

ezek még csak a télvégi, kora tavaszi számok, de az EKF programok májustól pörögnek fel igazán Veszprémben és a csatlakozott 116 bakonyi-balatoni településen.

A csillogó januári hóesésben remek hangulattal indult Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa program, amin 25 ezer ember élvezte a sokszínű, kétnapos megnyitót. Az azóta eltelt három hónap alatt 840 különböző kulturális esemény vonzotta az itt élőket és a vendégeket a városba (664 esemény) és a 116 csatlakozott település (176 esemény) valamelyikébe. Nemcsak a rendezvények látogatottsága bíztató, hanem a turisztikai adatok is: a tél végi holtszezon ellenére jóval többen vettek részt a rendezvényeken, mint korábban. A mérések szerint 46 ezer ember vett eddig részt valamelyik kulturális eseményen Veszprémben, közülük a nagy események vonzották a legtöbb látogatót:

Az első negyedévben csaknem 260 ezer külföldi érkezett az EKF régióba, ami azt jelenti, hogy minden hazánkba érkező 9. külföldi ellátogat a térségbe; sőt a számok igazolják, hogy jobban nőtt az EKF régióban a külföldi vendégforgalom, mint országosan.

A felmérések szerint a hazai lakosság az elmúlt három hónapban megismerte a veszprémi és bakony-balatoni kulturális évet: országosan két és félszeresére nőtt azok száma, akik ismerik a programot, a vármegyében pedig három ember közül kettő tudja, hogy mit jelent az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése.

A valódi kulturális évad mostantól pörög fel csak igazán: sorra nyílnak a kulturálisinfrastruktúra-fejlesztések Veszprémben és a régióban is. Balatonfüreden párját ritkító képzőművészeti gyűjteménnyel, az Európa Összeköt című tárlattal nyitja meg kapuit szombaton a Modern Műtár, amit májusban követ majd Veszprémben az ActiCity, a tánc és mozgásművészeti központ. Ezt követően sorra nyitnak a felújított, új tartalommal felruházott kulturális intézmények szerte a régióban és természetesen Veszprémben.

Május elején a Gyárkert Kultúrpark nyitása után négy hónap alatt hatvan hazai és nemzetközi sztár érkezik Veszprémbe: a régiós fesztiválok sorát pedig Balatonalmádiban a BEAT (Balaton’s Extrem Art and Pleasure) Fesztivál indítja el június 22. és 24. között. Veszprém hagyományos rendezvénye az idén 30 éves Gizella Napok a korábbinál is színesebb kilencnapos programmal jelentkezik, a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza Veszprém a Balaton festője, Egry József születésének 140. évfordulójára tervezett kiállítások nyitására készül júniusban.

Az év végéig 3000 programot, eseményt tervez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, így ezek áttekintésére az eddigi applikáció mellett a szervezők márciustól már havi rendszerességgel online és nyomtatott műsorfüzetet is készítenek, amelyek elérhetőek a régió turisztikai információs pontjain és vendéglátóhelyein túl a budapesti információs pontokon is. Júniustól, a nemzetközi turisztikai szezon kezdetétől pedig már az angol nyelvű változat is elérhető lesz.

(Fejléckép: Az egyetlen koncert erejéig újra összeálló magyar Palermo Boogie Gang a Veszprém Blues Fesztiválon, a Hangvillában, fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ez is érdekelhet:

Megelevenednek Veszprém és a Bakony-Balaton régió történetei a Hello Veszprém-Balaton magazinban

Portrék, túraajánlók, rejtett kincsek, kulisszatitkok és a táj történetei a Hello Veszprém-Balaton magazinban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Tudod, melyik Szomszédok-szereplő mondta ezeket a mondatokat az epizódok végén? Próbáld ki a kvízben!

További cikkeink a témában