Volt néhány tulajdonosváltás, de ez a hely 1610 óta folyamatosan könyvesboltként működik.

„A könyveket és CD-ket forgalmazó Empik áruházlánc krakkói fiókja egy olyan épületben kapott helyet, ahol Európa első, 1610-ben létrehozott könyvesboltja működött. Renovált helyiségek régi portálokkal és mennyezettel, szép kávézó” – írta róla a Marco Polo útikönyv.

Mi pedig felkerestük a boltot, ha már úgyis ellátogattunk Lengyelország déli nagyvárosába. A kirakatban Harry herceg fogadott, de ezen a képen nem is ez az igazán érdekes, hanem a balra lévő, könyv formájú emléktábla.

A bolt a főtéren, a Rynek Główny-n van. Odabent egy átlagos nappali méretű helyiség fogad, majd egy hosszan elnyúló folyosó, ahonnan jobbra további kisebb terek nyílnak, a kassza, egy raktár-féleség és pici szoba a különböző rendezvényeknek.

Ma meg már értelemszerűen nem vaskos krónikákat árulnak, hanem mindenféle műfajban könyveket, meg CD-ket, vynil lemezeket, hangoskönyveket, kottákat, ahogy azt kell.

A legrégebbi, megszakítás nélkül könyvesboltként működő könyvesbolt a világon a Guinness szerint a lisszaboni Livraria Bertrand, amit 1732-ben alapított Pedro Faure, és ma már saját kiadót is működtet. Minimum egy különdíjra benevezhet a krakkói egység is.

Ez is érdekelhet:

Majd meghalsz, hogy könyvesbolti eladó lehess. Fogadjunk?

Könyvesbolti eladónak lenni csodás. Főleg ha a könyvtár a Maldív-szigeteken van, és a fizetés sem a közalkalmazotti bértábla alapján megy.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Egyedi berendezéseivel együtt rohad 34 éve a világ egyik legnagyobb jéggyára

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés