Hosszú hétvége egy nyugisabb helyen, ami kívül esik a fő turistaútvonalakon? Mutatunk öt helyet, amivel biztosan jól jársz.

Vannak betéve ismert turizmus-fellegvárak, ahol sok mindent láthatunk, aminek nagy hírneve van, amit könnyű megközelíteni fapadossal, amiről rengeteg infót találunk. De akad olyan is, akinek mindez már a könyökén jön ki, sőt egy részhalmaznak pedig ugyan a könyökén jön ki Párizs és Róma (elnézést a képzavarért), ugyanakkor nem akarnának lyukra futni egy olyan hellyel, ahol viszont nincs semmi. Na, nekik szólhat egy ilyen összeállítás, amiben Nyugat-Európa számos ékszerdoboz-városkájából választottunk ki ötöt.

Leiden, Hollandia

Leiden klasszikus holland kisváros, 88 híddal, rajtuk egykori fizetőkapukkal, ahol viszont ma már elektromos túrahajóra fizethetünk be. A régi polgári házak nem kevésbé  szépek, mint Amszterdamban, de a csatornák és utak botanikus kertek, szélmalmok, egyetemi épületek és egy 17. századi csillagvizsgáló mellett is elvisznek.

A nyarat kivéve több kacsa, hattyú és őrült helyi úszó van, mint turista.

Egy kávé a vízpartra néző teraszon, fontolgatni, hogy tudnál-e lakóhajón élni, még nagyobb vízi kirándulásokat tervezni, merthogy a városi csatornák összekapcsolódnak a vidéki vízi utakkal, így Delftbe, Haarlembe vagy a tengerpartra is eljuthatsz.

Bréma, Németország

Bréma kicsit mintha York német változata volna: a középkori Schnoor negyed szűk, macskaköves sikátorok labirintusa, benne öreg, fagerendás házakkal, az utcára lógó réz cégérekkel.

Már ebben a negyedben is gond nélkül el lehet tölteni pár napot, mindenféle üzletet és kávézót találsz itt. A különleges hangulatú Böttcherstraßét (a középső kép lent) is egy kávékereskedő, Ludwig Roselius megrendelésére tervezte Bernhard Hoetger a múlt század húszas éveiben.

Mindössze száz méter hosszú ez az expresszionista „különvilág”, de nem is muszáj leragadni itt: számos galéria, múzeum, sportolási lehetőség adott a városban.

La Spezia, Olaszország

Olaszországban bőven van mit látni, de ettől még nem kevésbé érdekes La Spezia a neoklasszicista épületeivel, a széles sugárútjaival és tengeri örökségével. Élmény a szabadtéri piac a sok paradicsommal és sajttal,

a megszámlálhatatlan bárban helyi borokat ihatsz a szintén helyi olívaolajjal, tengeri sóval és rozmaringgal megszórt aranyló focacciához.

Genova után ez Liguria második legnagyobb városa, egyben egy remek ugródeszka Cinque Terre álomvilágához. Ott aztán lehet csónakázni, öröklétnek tűnő percekre belemerülni a pasztellszín házak látványába, barangolni a falvakat összekötő festői ösvényeken. De ha nagyobb városra vágysz, Genova, Milánó, Róma könnyen elérhető vonattal.

Córdoba, Spanyolország

„Nehogy Sevillából egyenesen Granadába menj: szállj le Córdobában” – intenek a rutinosak, és nyilván nem véletlenül. Egy gyönyörű várost találsz, római és középkori történelemmel,

persze a hatalmas mecset-katedrális a sztár, de kihagyhatatlan az Alcázar de los Reyes Cristianos túlvilági kerttel csábító középkori erődítménye is.

Ha ügyes vagy, lehet medencés a szállásod is, amit tényleg csak a város bámulatos épületeinek és tündéri patióinak kedvéért éri meg elhagyni.

Lille, Franciaország

Középkori utcák, flamand és francia építészet; ha előítéleteid lettek volna e várossal szemben, gyorsan felejtsd el őket.

De nemcsak nézni lehet a várost, hanem enni is benne, nagyjából mindent az all-you-can-eat reggelitől, a kagylón és a flamand marhapörköltön (carbonnade flamande) át egészen a gofriig.

Aztán van mezei kocsma (estaminet) is, vagy olyan nem ehető csemegék, mint az art deco strandfürdőben található Musée la Piscine de Roubaix galéria, és ha még valami extrára vágynál, simán elugorhatsz egy napra Brugge-be is – ami szintén egy tündérmese.

(A Guardian gyűjtése alapján, fotók: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Ezek Európa legszebb csúnya városai

A második világháború pusztításaiból a lehető legjobban jöttek ki ezek a városok.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában