Adolf Hitler, a náci Németország vezetője közel 5000 beszédet tartott karrierje során, amelyekből több tucatnyi fenn is maradt. De csak egy olyan felvétel létezik, amin nem szónokol.

Adolf Hitler gondosan felkészült fellépéseire és szónoklataira. Winston Churchillhez hasonlóan sajt maga írta a beszédeit, amelyeket legalább ötször átszerkesztett.

Tükör előtt gyakorolt, pózairól fotósa, Heinrich Hoffman készített fotókat, összesen közel kétmillió felvételt.

Hitler kielemezte a felvételeket, csiszolta a mozdulatait, és a szöveget is tucatnyi alkalommal felolvasta. Mivel a Führer imidzsére éppen úgy figyeltek, mint a biztonságára, ezért Hoffmannt arra kérték, hogy semmisítse meg a felvételeket. Ő azonban több száz felvételt elrejtett, majd a háború után nyilvánosságra hozta őket,

„Tisztában vagyok vele, hogy az embereket nem az írott, hanem a kimondott szóval lehet megnyerni, és azt is, hogy ezen a földön a nagy mozgalmak sikerüket nem nagy íróknak, hanem nagy szónokoknak köszönhették.”

Adolf Hitler, Mein kampf, 1925

Nem készülhetett róla olyan film- vagy hangfelvétel és fotográfia sem, amely ne illeszkedett volna hajszálpontosan a vezetőről aprólékos gondossággal kialakított képbe.

Hatalmas különbség volt a szónok és a privát Führer között. Ez itt Hitler, amint SS-alakulatok előtt beszél.

Nem véletlen, hogy csak olyan nyilvános fellépések őrizték meg a hangját, amikor beszédet mond, a privát ember hangját a nagyközönség nem ismerhette meg. 1942-ben azonban egy finn hangmérnök titokban felvette a Nemzetszocialista pártvezér, és a finn miniszterelnök, Carl Gustaf Emil Mannerheim beszélgetését, így meghallgathatjuk, hogyan beszélt a Führer, amikor nem szónokolt.

(Forrás: Business Insider)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés