Umbria gyönyörű hegyei között tartják, egy apró városban és kábé csak Szerb Antaltól hallhattál róla magyarul. De ha megnézed a videót, kiderül, milyen elképesztő őrületről van szó.

Ha olvastad az Utas és holdvilágot Szerb Antaltól, akkor bizonyára felsejlik a gubbiói rész; oda utazik el Umbriában Mihály, hogy megtalálja szerzetesnek állt, régi barátját. Ott említi neki egy kisfiú két mondat erejéig a Festa dei Cerit, ami Mihályt annyira megfogja, hogy meg is ígéri: otthon utánajár a dolognak. Nos, a könyvbéli Mihály nem járt utána, mi viszont igen – és milyen jól tettük!

Gubbióban, ami nem mellesleg 2016 április 30-án Szentendre testvérvárosa lett, minden évben megtartják az egyik legrégebbi, pogány eredetű, de kereszténnyé lett fesztivált, a Festa dei Cerit. Az esemény lényege, hogy három szent előtt tisztelegve felvisznek három szent ereklyét (cero-t) a Monte Ingino hegy tetején lévő San Ubaldo bazilikába május 15-én, San Ubaldo, a város védőszentjének halála napján. Ez eddig még elég unalmasnak és száraznak hangzik, igaz? De most jön az őrület. A szentek egy-egy öt méteres, háromszáz kilós faszobor tetején figyelnek, melyeket a város férfiai

futva visznek fel

a meredek városon át a még meredekebb hegy tetejére. Igen, futva. Igen, 300 kiló/szobor. És egy egész napos, elképesztő buli és partihangulat kíséri.

Az 1160 óta tartott hagyományban San Ubaldo, San Giorgio és San Antonio (a sorrend rendkívül fontos!) szobrocskáit teszik a hatalmas faépítmények tetejére, melyeket 16 férfi visz fel processzióban, akiket út közben a mellettük futók váltanak ki, ha kifulladtak (ami nem nehéz, e sorok írója gyalog ment fel a kolostorba és elég kemény úgy is, nemhogy futva, 300 kilóval). Cero-t vinni, azaz ceraiolinak lenni amúgy hatalmas megtiszteltetés és a város lakói egész évben készülnek a feladatra.

A fesztivál maga pedig egy egész napos evés-ivás-zenélés-táncolás-dorbézolás és ünnep, a szenteknek úgy drukkolnak, mintha a kedvenc focijátékosuk lenne (komolyan skandálják, hogy San-U-Bal-Do, San-U-Bal-Do!), mindenki őrjöng, zenél, ordít és rohan, mindenki be van öltözve az adott szent színébe (sárga: Ubaldo, kék: György, piros: Antal) és hát egész egyszerűen leírhatatlan az egész. Úgyhogy itt egy hihetetlen videó róla.

A három ceri ezután egy évig fent van a bazilikában, majd május első vasárnapján, szintén futólépésben lehozzák őket. Egy hétig a Palazzo dei Consoli-ban pihennek a főtéren, majd a második vasárnap kezdődik az irdatlan fesztivál. Az a leggyönyörűbb az egészben, hogy nem egy beporosodott keresztény eseményről van szó, amit kötelességből, de unott fejjel végighallgat mindenki, hanem az egész várost kivétel nélkül megmozgató fesztiválról, amit mindenki imád: éljeneznek, harsányak, esznek-isznak, imádják a szentjeiket és a szobraikat, fantasztikus az egész. Így kell csinálni, pontosan így.

És ezt olvastad már?
Ezért ne egyél soha repülőn perecet
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne