Izlandról már ezer és egy képválogatást és videót mutattunk, nem titkoltan nagy kedvencünk a gejzírek mesés szigete. Csakhogy van egy hasonlóan káprázatos sziget a közelben, amit szintén érdemes lenne legalább egyszer megnézni. Bemutatjuk a szegény ember Izlandját, a Feröer-szigeteket.

A vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén található, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. Feröer a középkor óta lakott, a Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiával rendelkezik, írja a Wikipédia.

Hogy mennyire régóta lakott és fejlett, az is bizonyítja, hogy a parlamentje, a Løgting az egyik legrégebbi az egész világon. Egyébként Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak, amit egy esetleges utazás során érdemes fejben tartani.

Feröer hiába a dánokhoz tartozik, van külön zászlója is, na meg focicsapata, mi aztán jól tudjuk, 2016-ban nem tudtuk legyőzni a 52 ezres ország kiscsapatát Tórshavnban, a fővárosban.

Ha már Tórshavn

A Streymoy szigeten található fővárosban kőkemény tizenháromezren laknak, tehát egy község – de ezzel is messze a legnépesebb település Feröeren. Viszont amilyen kicsi, olyan gyönyörű, tényleg élmény nézni azokat a rendben tartott takaros házakat.

Feröer legfontosabb közlekedési gócpontjai a Vágari repülőtér, ami Vágar szigetén található, a fővárosba a Vágatunnilin alagúton keresztül lehet eljutni. Egyébként a három legnagyobb és további három relatíve nagy sziget mindegyike között van tengeralatti alagút, de hidak és töltések is biztosítanak szárazföldi átjárást.

A hét apró szigetet, ahol csak egy-egy település található, csak hajóval lehet megközelíteni.

Összesen 18 szigete van Feröernek, ebből csak egy nem lakott.

Látnivalók

Akad bőven, lehet sétálgatni, nézelődni, túrázni, és megnézni a világ végét is. Mármint majdnem szó szerint, a képek között ezt itt pont annak hívják:

Az egyik leghíresebb mind közül a Múlafossur vízesés Gásadalur falunál:

A másik pedig a Sørvágsvatn vagy más néven Leitisvatn tó, amely Feröer legnagyobb tava.

A Vágar szigetén található csoda 32 méterre a tengerszint felett húzódik, igazi kuriózum,

és igen nagy, 6 kilométer hosszan nyúlik el a szigeten.

Mykines Feröer legnyugatibb, és egyben az egyik legkisebb területű szigete.

De ez még bőven nem minden, nézd csak:

Jó, de mennyi az annyi?

Egy csoportos, ötnapos utazást tavasszal Budapestről, reggelivel olyan 400 000 forint per főtől ajánlanak, de ha magad intézed, akkor nyilván olcsóbb. A repülőjegy 90 ezer forint.

Szállást pedig széles skálán találsz: a csúcsnak számító Hilton Garden Innben vagy a Hotel Brandanban 35-40 ezerért húzódhatsz meg éjszakánként, de például a Giljanes Hostelben 4500-ért is megszállhatsz, és ott van az Airbnb is, ahol meg mindenfélét találsz.

Hotel Brandan
Ez egy hétre kompletten kihozható 250 ezerből, és ezért tényleg egy őrült nagy élményt kaphatunk.

A feröeri látnivalókról, az utazásról, és úgy általában mindenről itt olvashatsz.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ezért ne egyél soha repülőn perecet
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!