Ember legyen a talpán, aki elsőre átlátja a Garmin Fenix 7-es sorozat teljes kínálatát: a háromféle méret, háromféle kijelzőtípus és a sokféle szín- és szíjválasztékokból 16 különböző óraverzió jön létre. Közülük a Fenix 7S a krémarany lünetta, homokszín szilikon szíj kombóval a legcsinosabb női darab, ami hétköznapi ruhaszettel és futószerkóval is jól mutat.

A Fenix-sorozat igazi ikon a Garminnál, mint a Speedmaster az Omegánál. Külcsínben csak óvatosan lehet hozzányúlni, de a 2022-ben megjelent új Fenix 7-es (szinte) minden létező újítást megkapott, ami egy felsőkategóriás multisport órában elvárható. A szinte azért került ide, mert nincs eSIM és AMOLED kijelző. Hogy az eSIM-re tényleg szükség van-e, abban még a legnagyobb Garmin-fanatikusok sem jutottak dűlőre, utóbbi meg tulajdonképpen van: a Fenix 7-tel teljesen megegyező tudású Epix 2 AMOLED-del érkezik.

Az úgy szokott lenni, hogy a legkisebb (itt 42 mm-es), általában hölgyeknek szánt óra nem kap meg minden funkciót, ami a nagyobbakban benne van. Ennek nem hímsoviniszta fejlesztési szempontjai vannak, hanem egyszerűen arról van szó, hogy a kisebb méretű, kisebb súlyra tervezett órákba nem fér bele minden. A Fenix 7S Sapphire mindent tud, amit a nagyok, egyedül a 7X-ben elérhető zseblámpa funkció (nem röhög!) maradt ki az órából. A zseblámpa funkció igenis hasznos fícsör, ha jártál már úgy, hogy egy elütemezett edzés közben egyszer csak rád szakad az este.

És mi az a minden, amit tud?

  • Napelemes a kijelző, aminek hála akár 14 napot is elmegy okosóraként, vagy 46 órát, ha a GPS-t is használjuk
  • A multiband GPS soha nem látott pontossággal rajzolja meg az útvonaladat és méri a sebességed
  • A kijelző érintőképernyős, sokkal egyszerűbb a térképet használni
  • A statikus sportoknál pontosabban mér (mondjuk jóga vagy crossfit alatt)
  • Valós időben mutatja a teljesítőképességed
  • Menő okosóra funkciói vannak, mint a Spotify vagy Garmin Pay
  • Tetszés szerint variálhatod a szíjakat és tölthetsz le óraszámlapokat
  • És mindössze 58 gramm

 

Ha sportóraként használod a Fenixet, akkor a legnagyobb erősségének az üzemidőt fogod találni.

Simán elmegy egy hetet úgy, hogy közben minden nap edzel egy-egy órát. A napelem érezhetően megdobja az óra üzemidejét, persze nap is kell hozzá. A zafir kivitelű órák mindegyike szoláros, és ezekbe a verziókba bekerült a Multi-Band funkció, amit jogosan hív forradalminak a Garmin. Kémszoftvereket megszégyenítő pontossággal követi a mozgásodat a három műholdrendszer kombinálásával működő technológia. Látványos a különbség a korábbi órákhoz képest, pedig nem most kezdett navigációt gyártani a Garmin. De most elsősorban fákkal vagy magas épületekkel tarkított terepen látszik igazán, milyen pontosan méri a pozíciót és a pillanatnyi sebességet, vagy akkor, ha körpályán futsz véget nem érő köröket. A világ legnagyobb problémái között szokás említeni, amikor a GPS nem pontosan méri a 400 méteres pályát, na ez már a múlté.

 

Ha okosóraként fogod használni az Fenixet, akkor a kibővített egészségfunkciókért leszel nagyon oda.

Fejlettebb az optikai pulzusmérő (sport közben is sokkal pontosabb, és akár úszás közben is mér). Reggel gratulál, ha megfelelő minőségű alvást hoztál össze (nem csak az számít, hogy mennyi időt töltesz az ágyban, hanem az is, hogyan), illetve egész nap figyeli a tested energiaszintjét, és javaslatot tesz, mikor, hogyan, mennyit érdemes edzened.

Aki zenével fut, biztosan nagyon élvezi majd, hogy közvetlenül az órára tudja csatlakoztatni a bluetooth fülest, és a 32 giga tárhelyen is elfér muzsika tisztességes mennyiségben. Egy szinttel fontosabb okosság, hogy az órára előre telepítve érkezik az Európa-térkép (de tetszés szerint további térképeket is letölthetünk).

Kiemelt újdonságként vezettük fel az érintőképernyőt, ami sportóraként használva megmosolyogtató extra (tökéletesen működött eddig is gombokkal), viszont ismeretlen terepen baromi hasznos, hogy az ujjunkkal tudjuk mozgatni a térképét (ez sose volt jó gombokkal).

Világosan kirajzolódik, hogy a Fenix 7S magasan vezeti a sportórák mezőnyét, ennek megfelelően az árával is a felső polcra pozícionálták. Ez a diszkrét arany szépség 360 ezer forintba kerül.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a www.garmin.hu.

És ezt olvastad már?
Megtervezték a világ első lebegő szigetvárosát, amely megbirkózik az emelkedő tengerszinttel
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő