4-5 ezer évesek lehetnek.

Az oxfordshire-i Hamish Fenton amatőr régész őskori kővéseteket talált Skócia egyik leghíresebb neolitikus régészeti lelőhelyén, véletlenül, amelyekről úgy gondolják, hogy a maguk nemében a legrégibbek lehetnek az Egyesült Királyságban.

A vésetek két kifejlett hím agancsos gímszarvast és több fiatalnak vélt szarvast ábrázolnak, a szakértők szerint 4-5 ezer évesek lehetnek.

A rajzokat egészen pontosan a skóciai Argyll híres bronz- és kőkorszaki régészeti helyszínén, Kilmartin Glennél fedezték fel, vléletlenül. Azt történt ugyanis, hogy Hamish Fenton a környéken a Dunchraigaig bronzkori temetkezési helyét vizsgálta,

amikor kutatás közben, zseblámpával a kezében belecsúszott egy gödörbe. A sírkamra zárókövén fedezte fel a finom vésetű rajzot.

A helyszínt kezelő, skót történelmi emlékhelyekkel foglalkozó Historic Environment Scotland (HES) közlése szerint a sírkertet lezárták a kutatások folytatása és a kamra védelme érdekében, valamint a sziklarajzról részletes 3D-s szkennelést és digitális modelleket készítettek, hogy a halvány jelek megfelelően láthatók és tanulmányozhatók legyenek.

A kutatás vezetője, Tertia Barnett kiemelte, hogy

ezek a legősibb állatábrázolások, amelyeket Skóciában találtak. A figuratív ábrázolás egyúttal cáfolja azt a feltételezést, hogy a korabeli brit sziklafaragások jellemzően geometrikusak voltak.

Eközben...

Megtalálták a legősibb háborús emléket

A Tal Banat mellett álló magas halmot, a Fehér emlékművet a Kr. e. 3. évezredben elhunyt háborús áldozatoknak emelhették.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Historic Environment Scotland)

 

És ezt olvastad már?
Ilyen volt a Malév utolsó napja, 11 évvel ezelőtt
További cikkeink a témában