Évente 16 ezer haláleset hozható összefüggésbe a nitrogén-oxiddal. Többek között ezt az anyagot okádják magukból a repülők.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) bemutatott egy új, hibridmeghajtású repülőgép koncepcióját, ami gyökeresen megváltoztathatja a légi közlekedést. Erre egyébként azért lesz szükség, mert a jelenleg használt repülők rendkívül környezetszennyezők.

A gépek repülés közben rengeteg káros anyagot bocsátanak ki, többek között nitrogén-oxidot.

Az MIT kutatása szerint ez az anyag évente nem kevesebb mint 16 ezer ember halálával hozható összefüggésbe. A nitrogén-oxid belégzése nagyban növelheti légúti betegségek és a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Az amerikai egyetem kutatói előálltak egy olyan koncepcióval, amely valamelyest csökkentheti a légi közlekedés károsanyag-kibocsátását.

Bár az új típusú repülő ugyanúgy üzemanyagot égetne el, de ezzel a folyamattal nem a gép turbináit működtetnék, hanem elektromosságot állítanának elő. A repülő így lényegében elektromos árammal működne. A hibrid koncepció nem tökéletes, de a szennyezést már ez a változás is képes lenne elfogadható szintre csökkenteni.

 

Az akkumulátor-technológiának ehhez a következő években sokat kell fejlődnie, attól pedig még nagyon messze vagyunk, hogy tisztán elektromos árammal működtessük a repülőket. A kutatók mindenesetre bizakodóak, szerintük ha sikerülne megoldani a hibrid meghajtást, onnan már tényleg csak egy lépésre vagyunk a teljesen elektromos megoldástól.

Futurism; kiemelét kép: Massachusetts Institute of Technology

Ez is érdekelhet:

Hardcore túrázóknak mutatunk 3 kevésbé ismert útvonalat Magyarországról

Most, hogy egyre több helyen tényleg található hó is az országban, érdemes meglesni a következő téli túrázós egyvelegünket, amiben ráadásul 3 egész komoly útvonalat is mutatunk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Hét miami hotel, ami mintha egy álomból jött volna

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

További cikkeink a témában