A 79 éves Maurizio Campiverdi a tapasztalatait egy nemrég kiadott kötetben foglalta össze. A sznob kritikus mindenkinek odaszúr egyet.
A 79 éves író Maurizio Campiverdi az elmúlt hatvan évet azzal töltötte, hogy a világ körül utazgatott és kipróbálta csaknem az összes három Michelin-csillagos éttermet.
A férfi tehát olyan életet élt, amire nagyon-nagyon sokan vágynak, így nem csoda, hogy a tapasztalataiból írt kötetre egész sokan kíváncsiak.
A Tre Stelle Michelin című kötet egy sorozat legfrissebb része, amelyben sorra veszik a világ legjobb éttermeit. Ez a sorozat 1933 óta jelenik meg, 1980 óta pedig Campiverdi szerkeszti. Az olasz író azt mondta, hogy egy különleges kiadással szerette volna megünnepelni a gasztonómiai kalandját, így került kiadásra a fent említett könyv.
Campiverdi elmeséli, hogy először 12 évesen járt Michelin-csillagos étteremben, a Lyon környékén működő La Pyramide nevű helyen.
Így kezdődött az érdeklődés a gasztronómia iránt, az idős olasz kritikus azóta nagy utat járt be. Saját bevallása szerint ma már nem sok étel mozgatja meg, igazi sznob lett, de a rizottót még mindig szereti. Campiverdi mikor elkezdte a kritikusi szakmát még csak mindössze 23 háromcsillagos étterem volt, ma már ennél sokkal többen elérték a legmagasabb minősítést.
Bár Campiverdi többször is sznobnak nevezi magát, azért azt megemlíti, hogy az elmúlt évek drágulása miatt az egész Michelin-csillagos közeg elveszítette a varázsát.
A tömegeknek fogalmuk sincs, hogy milyen a konyhaművészet csúcsa, mivel az embereknek egész egyszerűen nincs pénzük 400 eurót fizetni egyetlen vacsoráért.
A kritikus odaszúr egyet a háromcsillagos éttermeknek is: szerinte sokkal kevesebb háromcsillagosnak kellene lennie, mivel azok egyszerűen nem ütik meg a szintet.