Vannak, akik az alatt, hogy „szeretek utazni” évi egy ötnapos nyaralást értenek a tengernél, vagy hétvégi kiruccanást a közeli országokba. Aztán vannak azok, akiknek az utazás szeretete olyan szenvedély, hogy ha sok időt kell egy helyen tölteniük, mintha megfulladnának; az útonlevés az életelemük. De miből lehet megfinanszírozni a világjárást? Íme hét állástipp azoknak, akik szeretnék zsebre vágni a földgolyót.

1: Idegennyelv-tanítás 

Bámulatos helyekre juthat el az ember, ha az anyanyelvén kívül egy (vagy több) másikat is kifogástalanul beszél. Ha például perfekt vagy angolból, akkor azért ne Amerikát célozd meg nyelvoktatóként, de például Ázsiában elképesztő hiánycikk a jó nyelvtanár. Nem kell anyanyelvűnek lenned, ellenben egy-két vizsgát tenni kell egyes állásokhoz (ez természetesen országonként / helyenként változó). Viszont képzeld már el, mekkora fless lehet mondjuk Indiában vagy a Fülöp-szigeteken élni pár évig nyelvtanárként!

2: Au-pairkedés 

A gyermekvigyázás tökéletes indulás lehet mindenkinek, aki biztonságban szeretné az első lépéseket megtenni a hosszabb távú külföldön tartózkodáshoz. A fizetés általában korrekt, a munkával szállás is jár, van státuszod és akár biztosításod is, plusz a hétvégék szabadok; ilyenkor felfedezheted az új helyeket minden kötöttség nélkül.

3: Légiutas-kísérő 

A legegyértelműbb utazós állások egyike természetesen a levegőben van: a stewardok és stewardessek minden napjukat országok átszelésével töltik. Az állás betöltése mellesleg meglepően egyszerű, ugyanis a fapadosok folyamatos, robbanásszerű bővülésével egyre több és több légi kiszolgálóra van szükség. Az elvárások sem túl magasak: ápolt külső, jó nyelvtudás, a többit pedig tanfolyamon megtanulod (amiért fizetni kell, de az első három hónapban mindenki kamatostul visszakeresi az árát). És míg az elején lehet, hogy napi hatszor kell megtenned a Budapest-London távot, ami nem túl motiváló, később fantasztikus helyekre is eljuthatsz például az interkontinentális járatokon, ha feljebb kerülsz a ranglétrán, plusz a fizetés is nagyon-nagyon kedvező.

4: Farmokon dolgozni

Ha szeretnél kiszakadni a digitális világból és nem nagyvárosokat, hanem új tájakat akarsz csodálni, akkor a külföldi idénymunkákkal simán van rá esélyed! Svédországtól kezdve Ausztráliáig mindenhova keresnek farmra vagy ültetvényre szezonális munkára segítőket és semmilyen képesítés vagy különleges tudás nem kell hozzá. Van több oldal, ami kifejezetten ilyen közvetítéssel foglalkozik, például a WOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) oldalát érdemes megnézni, ha komolyan érdekelne ilyesmi.

5: Munkák a nyílt vízen 

Van, aki utálja, van, aki soha nem tudná otthagyni: óceánjáró hajón dolgozni egyszerre jelenthet napi 16 órás robotolást és csodálatos karibi szigeteket az út során. De nem csak az óceánon, hanem folyami hajókon is elhelyezkedhet az, aki utazva szeretne dolgozni; itt általában egy alap nyelvtudás a követelmény, más végzettség nem szükséges.

6: Tánc- és jógaoktató

Hiszed vagy sem, Argentínától kezdve Baliig ezer földön el lehet helyezkedni a mozgásoktatással: egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvendenek a testünket és szellemünket egyaránt formába hozó aktivitások, így mindig szükség van új oktatókra. Felsőfokú nyelvtudás pedig nem szükséges: a test úgyis elmondja amit kell.

7: Szabadúszó online 

Századunk digitális világából az utazni imádók elképesztő előnyt kovácsolhatnak: ugyanis elég egy laptop meg egy wifi és máris mehet a munka gépről! Lehetsz újságíró, grafikus, programozó, fotós vagy épp könyvelő is: ha amúgy otthonról dolgozol a legtöbbet és a gépeden magaddal tudod vinni a melót, akkor miért is ne nyomnád az ölgépet a pesterzsébeti macskaszagú albid helyett inkább egy hintaágyból Mallorcán?

Persze meg kell nézni, hogy az új kiszemelt ország(ok) mennyivel drágábbak általánosságban a magyar fizuhoz képest, de érdemes kihasználni az internet globális előnyét, mivel világháló és a világ bármely internetes pontjából összeköt a munkáddal.

És legtöbbször egyetlen egy dolog tart vissza, hogy meglépj egy ilyet: a bátorság. De ha van egy kis merszed, akkor rájössz, hogy a világ talán tényleg egy karnyújtásnyira, vagyis inkább egy elhatározásnyira van tőled.

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót