Tüzet rakni ezerféle módon lehet, megmutatjuk az egyik legtakarékosabb, leghasználhatóbb megoldást

A svéd fáklya praktikus, és takarékos módja a tűzrakásnak. Igaz, igényel egy kis előkészületet, de ugye semmi sincs meg magától, miért pont a tábortűz lenne kivétel.

A recept egyszerű, végy egy száraz, lehetőleg kemény fájú rönköt - bükk, tölgy, akác - vágd be nagyjából a 3/4-ig, mintha tortát vágnál a szülinapodon. Javaslom, hogy használj láncfűrészt, de az igazi kemény legények kézi fűrésszel is elbíbelődhetnek. Ha kész vagy, pár száraz gallyból és a forgácsból építs csinos kis rakást a tetejére és gyújtsd meg.

A lehulló parázstól lassan elkezd majd égni a fatörzs belseje is, ami a vágásokon át kap majd friss levegőt, de az elején fújni is lehet. Egy tönk így 3-4 órán át ad meleget, nem kell folyton fát pakolni rá, piszkálni és egy ideig még mozdítható is, gond nélkül arrébb lehet rakni. A svéd fáklyát azért szeretjük, mert takarékos, és prímán megáll az edény is a tetején, amiben aztán teától a pörköltig bármit lehet főzni.

Ha pedig nincs rá szükség, egy kulacsnyi vízzel eloltható az egész. Akár félidőben is, így később - száradás után - újra gyújtható a tábortűz. Okos ember, ha láncfűrész közelébe kerül, gondol a jövőre is és 6-8 tönköt előkészít későbbi használatra. A vágáshoz jó a csöves elektromos láncfűrész is, de bivalyerős benzinessel az igazi.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában