Azzal mindenki tisztában van, hogy a rendszeres sportolás mennyire fontos az egészségünk megőrzése szempontjából, arról viszont sokkal kevesebbet hallani, hogy milyen pozitív hozadékai lehetnek annak, ha jó alaposan megizzasztod magad.

Akadnak persze olyan helyzetek az életben, amikor kellemetlen pillanatokat okozhat az izzadás. Az például kínos, amikor az irodában rejtegetned kell az ingeden keletkező foltokat, míg ugyanez teljesen normális, sőt kívánatos dolog a sportpályán / edzőteremben, hiszen ha meg sem izzadtál, valószínűleg nem is ért semmit az edzésed.

Szóval vegyük szépen sorra, hogy milyen előnyökkel is jár, ha alaposan megizzasztod magad:

1. Növeli az immunitást - a verejtékmirigyek által termelt peptidek természetes antibiotikumként képesek felvenni a harcot a fertőzésekkel.

2. Tisztítja a bőröd - izzadás közben kinyílnak az arcodon lévő pórusok, ennek következtében megszabadulhatsz az ott tanyázó baktériumoktól, amelyekkel az előbb említett peptidek képesek is leszámolni.

3. Méregteleníti a tested - az izzadás által egy csomó méreganyagtól tud megszabadulni a szervezeted.

4. Feldobja a hangulatod - a mozgás a leghatásosabb gyógyszer a depresszió ellen, hiszen izzadás közben olyan hormonok szabadulnak fel benned, amelyektől sokkal jobb lesz a kedved.

5. Serkenti a szexuális vonzerőt - a verejtékben található egy különleges alkotóelem, amelynek illatától a nőkben beindul a szexuális vágyat növelő hormonok termelődése.

Ez utóbbi persze nem jelenti azt, hogy legközelebb izzadtan kellene elindulnod csajozni, de azért jó tudni erről is. Mint ahogyan erről is érdemes tudnod:

És ezt olvastad már?
Mesésen fest a havas erdélyi táj a magasból